Het bevorderen van zelfredzaamheid bij fysiek kwetsbare ouderen

Kwestbare ouderen

Het merendeel van de kwetsbare ouderen wil zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen. Ook als zij gezondheidsproblemen hebben. Eigen regie en zelfredzaamheid staan daarbij voorop.
Om te kunnen voldoen aan deze wens is aandacht voor fysieke kwetsbaarheid van belang. Vermoeidheid, spierkracht, mobiliteit, ziekte en gewichtsverlies geven een goed inzicht in de mate van fysieke kwetsbaarheid van ouderen. Dit inzicht kan verkregen worden door fysiek kwetsbare ouderen te screenen via de eenvoudige FRAIL test1.

Frail Test

Bij een score ≥ 3 is het raadzaam om de kwetsbare ouderen actief te verwijzen naar de arts, fysiotherapeut en/of diëtist. Bij ≥ 5% gewichtsverlies in het afgelopen half jaar kan met behulp van de SNAQ 65+ vastgesteld worden of er sprake is van (risico op) ziektegerelateerde ondervoeding.

Voor het behoud van zelfstandigheid is samenwerking tussen verschillende disciplines gewenst: Arts – Verpleegkundige – Diëtist – Mantelzorger – Fysiotherapeut.
 

3 elementen

 
Het programma TOM (Thuis Onbezorgd Mobiel) biedt innovatieve oplossingen voor het bevorderen van de samenwerking en het behoud van de eigen regie en zelfredzaamheid van 65-plussers. Benieuwd hoe u dit kunt organiseren? Kijk dan hier naar de aanpak van project Thuis Onbezorgd Mobiel.
Wilt u direct de impact van TOM op valrisico zien (inclusief sociale impact)? Klik dan hier.
 
Veranderende smaakbeleving bij kwetsbare ouderen
 
Wist u dat sommige kwetsbare ouderen last kunnen hebben van smaakveranderingen?
 
Het ouder worden gaat gepaard met het verlies van reuk en smaak2. Vanaf 70-jarige leeftijd neemt de reukzin significant af en driekwart van de 80-plussers heeft een ernstige verminderde reukzin3. Doordat voedsel minder, anders of niet lekker smaakt kan er een verminderde eetlust ontstaan wat kan leiden tot of bijdragen aan ziektegerelateerde ondervoeding.
 
Voor de aanpak van ziektegerelateerde ondervoeding is het van belang dat de medische voedingstherapie zo goed mogelijk wordt afgestemd op de individuele behoefte van de patiënt. Naast een optimale nutritionele samenstelling in een klein volume, kan ook variatie in smaak bijdragen aan een geslaagde dieetbehandeling4.
 
3 redenen om voor Nutridrink Compact Protein te kiezen bij ziektegerelateerde ondervoeding:

1. Een uitgekiende nutritionele samenstelling, eiwit- en energierijk, met alle aanbevolen vitamines, mineralen en spoorelementen

Nutridrink Compact Protein

2. Een klein volume van 125 ml bevordert de therapietrouw6,7

Therapietrouw

3. Variaties en unieke smaaksensaties

Nutrdrink range

9 variaties en 3 unieke smaken. Ondersteunt uw patiënt om de voedingstherapie bij ziektegerelateerde ondervoeding makkelijk te volgen.

Meer informatie over Nutridrink Compact Protein vind u hier

Belangrijke documenten

 • FRAIL test
 • Patiëntfolder Nutridrink Compact Protein sensations
 • Patiëntfolder Nutridrink Compact Protein
 • Richtlijn Stuurgroep Ondervoeding

Referenties

 1. Aangepast van Morley et al. 20122. Morley JE et al. J Nutr Health Aging, 2012;16(7)601-608
 2. Boyce, Shone. Effects of ageing on smell and taste. Postgrad Med J 2006;82:239-241
 3. Doty et al. Smell identification ability: changes with age. Science. 1984 Dec 21; 226(4681):1441-3
 4. Volkert et al. ESPEN Guidelines on Enteral Nutrition: Geriatrics, Clinical Nutrition, 2006;25:330-360
 5. Volkert D., Beck AM, Cederholm T, et al. ESPEN guideline on clinical nutrition and hydration in geriatrics. Clin Nutr. 2019;38:10-47.
 6. Hubbard G. P et al. Improved compliance and increased intake of energy and protein with a high energy density, low volume multi-nutrient supplement. Proc. Nutr Soc, 2010;69(OCE2):E164.
 7. Freeman R et al. A survey of compliance and use of ready-made liquid oral nutritional supplements in elderly malnourished care home residents. Aging Clin Exp Res, 2011;23:159.