Allergische gevoeligheid neemt jaarlijks met 1 procent toe

06 Aug 2019

Allergieën komen steeds meer voor. Uit Nederlands onderzoek blijkt dat in 20 jaar tijd het aantal kinderen met één of meer positieve allergietests jaarlijks met 1 procent is gestegen.

Voor het onderzoek is gebruik gemaakt van de bloeduitslagen van meer dan 18.000 kinderen (0-17 jaar) die doorverwezen werden vanwege allergische klachten. Zij werden in de periode 1994 tot 2014 in het Isala Ziekenhuis in Zwolle getest op allergieën via een IgE bepaling. De kinderen werden getest op inhalatieallergenen, voedselallergenen of beide. In het onderzoek is gekeken naar de sensibilisatie voor de 5 meest voorkomende inhalatieallergenen (huisstofmijt, graspollen, boompollen, katten en honden) en de 5 meest voorkomende voedselallergenen (koemelk, kippenei, soja, graan en pinda).

Vooral inhalatieallergenen

Uit de uitkomsten blijkt dat sensibilisatie in de loop der jaren geleidelijk toenam van 40,7 procent in 1994 naar 48,2% in 2014. Na aanpassing voor leeftijd en geslacht blijkt er een significante jaarlijkse toename van 1 procent in sensibilisatie. De sensibilisatie voor inhalatieallergenen steeg jaarlijks, terwijl de sensibilisatie voor voedselallergenen licht daalde. De toename van de sensibilisatie voor inhalatieallergenen werd vooral bepaald door een toename in de groep van 4 tot 11 jarigen.

Conclusie

De auteurs concluderen dat er weliswaar een toename is van sensibilisatie, maar dat de uitkomsten van het onderzoek laten zien dat de toename afvlakt. Als de trend van prevalentiestijging zou doorzetten, zou er ook bij de kinderen in de leeftijdsgroep tot 4 jaar een toename moeten zijn geweest.

Bron: Koet LBM and Brand PLP (2018) Increase in atopic sensitization rate among Dutch children with symptoms of allergic disease between 1994 and 2014 Pediatr Allergy Immunol. 29:78-83