Medische voeding

Medische voeding (voeding voor medisch gebruik) is een specifiek samengestelde voeding die gebruikt wordt als dieetvoeding bij ziektegerelateerde ondervoeding. Tijdens en na een periode van ziekte heeft het lichaam vaak behoefte aan extra energie, eiwitten en andere voedingsstoffen.

Medische voeding

Medische voeding

Medische voeding bevat voedingsstoffen waaronder bijvoorbeeld extra eiwitten, vetten, vitamines en mineralen die het lichaam dagelijks nodig heeft om goed te functioneren. Soms zijn bestanddelen uit voeding de oorzaak van ziekte of een aandoening. Bijvoorbeeld bij een voedselallergie zoals koemelkallergie of bij een stofwisselingsziekte.

Voor deze situaties is er medische voeding beschikbaar met een aangepaste samenstelling waar bestanddelen uit zijn weggelaten of waar de bestanddelen in aangepaste vorm worden aangeboden die wél door het lichaam kunnen worden opgenomen.

Drinkvoeding en sondevoeding zijn voorbeelden van medische voeding. Medische voeding is niet hetzelfde als een drankje met extra energie en is ook geen medicijn. Bekijk een overzicht van het verschil tussen medische voeding, gewone voeding en medicijnen.

Medische voeding wordt veel gebruikt in het ziekenhuis, verpleeghuis of verzorgingstehuis. Maar u kunt het ook thuis gebruiken. Medische voeding wordt geadviseerd door een arts of diëtist en kan voor vergoeding in aanmerking komen. Lees meer informatie over deze vergoedingen.

De samenstelling moet aan Europese wettelijke eisen voldoen en medische voeding moet onder medisch toezicht worden gebruikt.

 

Wat zijn de voordelen van Nutricia Academy?

  • Toegang tot Nutricia Smaakservice en onze geaccrediteerde e-learnings
  • Inschrijfmogelijkheid voor Nutricia events, congressen en masterclasses
  • Downloaden van artikelen en brochures
Meer over Nutricia