Bij diabetes kan uw lichaam uw bloedsuikerspiegel niet goed regelen. Daarom is het belangrijk dat u let op wat u eet.

In uw bloed zit suiker. Dit noemen we ook wel glucose. U hebt deze glucose hard nodig, want de cellen in uw lichaam gebruiken glucose voor hun energie. Het hormoon insuline zorgt er o.a. voor dat glucose wordt opgenomen in de cellen.

Als u diabetes (suikerziekte) hebt, kan uw lichaam de bloedglucosespiegel (bloedsuikerspiegel) in uw bloed niet goed regelen. Dat komt doordat u een tekort heeft aan het hormoon insuline of doordat uw lichaam niet goed reageert op insuline. Uw bloedsuikerspiegel gaat dan omhoog en dat kan schadelijk zijn voor uw lichaam.

Ons lichaam haalt glucose uit de koolhydraten in onze voeding. Koolhydraten zitten niet alleen in zoete dingen, maar ook in groenten, melk en -producten, brood, aardappelen, noten, etc. Als u diabetespatiënt bent, is het belangrijk dat u goed oplet wat u eet. Wat u eet en drinkt, dient goed afgestemd te zijn op uw bloedwaarden en medicatie. Het betekent niet, dat u geen suiker mag eten. 

Typen diabetes
Er zijn twee typen diabetes. Bij type 1 diabetes (insuline afhankelijke diabetes) breekt het lichaam de cellen af die zorgen voor de aanmaak van het hormoon insuline. Type 1 diabetes kan op iedere leeftijd ontstaan, maar ontstaat meestal op kinderleeftijd. Mensen met type 1 diabetes krijgen altijd insuline toegediend om de bloedglucosespiegel te regelen.

Bij type 2 diabetes (niet insuline afhankelijke diabetes)  is er te weinig insuline in het lichaam aanwezig of is het lichaam er ongevoelig voor geworden. Type 2 diabetes ontstaat meestal op latere leeftijd, voornamelijk bij mensen met (zwaar) overgewicht. Een goed gewicht en voldoende beweging is bij diabetes type 2 heel belangrijk. Het is niet altijd nodig om extra insuline toe te dienen.

Diabetes en voeding
Heeft u diabetes of hyperglycaemie (een te hoge glucosespiegel)? Dan moet u altijd goed letten op wat u eet. Een diëtist kan u helpen om uw voeding goed af te stemmen op uw situatie. Indien uw lichaam echter extra voedingsstoffen nodig heeft door een verhoogde behoefte, zoals voor en tijdens een operatie of u heeft diabetes en al langere tijd een slechte eetlust door bijvoorbeeld een bijkomende ziekte/aandoening of complicatie, dan kan het lastig zijn om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen.

Nutricia heeft voor deze situaties een speciale drinkvoeding. Dit een voeding voor medisch gebruik en deze dient onder medisch toezicht gebruikt te worden. Uw arts of diëtist kan u advies geven.