Ondervoeding

At je minder in de periode vóór de operatie of ben je zelfs afgevallen? Dan heeft je lichaam misschien extra voedingsstoffen nodig. Wanneer je arts bij het plannen van de operatie vaststelt dat je ondervoed bent, kan er mogelijk een dieetbehandeling worden gestart. Zo kan je lichaam de operatie beter aan.

Voeding voor en na een operatie

Waar voorheen werd aangeraden om de avond voor je operatie geen eten en drinken meer te consumeren, is nu aangetoond dat onnodig lang nuchter blijven complicaties kan vergroten. Dit geldt ook voor eten en drinken ná de operatie. Om misselijkheid te voorkomen is het wel verstandig om te kiezen voor een licht verteerbare maaltijd. Je kunt dan denken aan zachte groente, mager vlees of vis en witte rijst of pasta. Vermijd grote, vetrijke en sterk gekruide maaltijden. Bij een geplande operatie zal je arts of diëtist de richtlijnen omtrent eten en drinken toelichten. Over het algemeen wordt geadviseerd om twee uur nuchter te blijven van (heldere) dranken en zes uur van vast voedsel.

Eiwitrijke voeding

Herstellen van een operatie verhoogt de behoefte aan voedingsstoffen. Wondherstel vereist bijvoorbeeld extra energie, eiwit en vocht. Met energie- en eiwitrijke voeding kun je de kans op complicaties tijdens en na de operatie verkleinen. Producten met veel eiwitten zijn vlees(waren), kip, vis, zuivel, ei, peulvruchten en noten. Het is belangrijk om deze eiwitrijke voedingsmiddelen dagelijks in je eetpatroon op te nemen.

Medische voeding bij chirurgie

Soms lukt het echter niet om via de gewone voeding voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. In dat geval kan je arts of diëtist een voeding voor medisch gebruik adviseren. Nutricia heeft speciale dieetvoedingen die kunnen helpen om de extra voedingsstoffen binnen te krijgen. Dit zijn voedingen die onder medisch toezicht gebruikt dienen te worden.

Kun je niet voldoende eten, bijvoorbeeld omdat je een buik- of keeloperatie hebt gehad of heb je een zeer slechte voedingstoestand, dan kan je arts of diëtist sondevoeding voorschrijven. Je arts of diëtist weet welke voeding voor jou het meest geschikt is.

Bent u een zorgprofessional en wilt u meer informatie over chirurgie en voeding? Log dan in op ons platform.