Wat is COPD?

COPD is een afkorting van de Engelse term 'Chronic Obstructive Pulmonary Disease'. Dit is een verzamelnaam voor de longziekten chronische bronchitis en longemfyseem. Chronische bronchitis veroorzaakt ernstige ontsteking en irritatie in de luchtwegen en de longen. Dit leidt op zijn beurt tot slijmophoping. Dit slijm blokkeert je luchtwegen, waardoor het moeilijk wordt om goed te ademen. Bij longemfyseem gaan steeds meer longblaasjes stuk. Hierdoor kunnen je longen niet goed zuurstof opnemen en koolstofdioxide afgeven.

Veelvoorkomende symptomen van COPD zijn kortademigheid, hoesten, vermoeidheid, slijmvorming en een verminderde conditie. Bovendien is er een grotere kans op longinfecties. In Nederland hebben 600.000 mensen COPD.

Roken is in de meeste gevallen de oorzaak van het ontstaan van COPD. Maar ook erfelijke eigenschappen en luchtverontreiniging lijken een rol te spelen.

COPD kan geleidelijk erger worden. Het ziekteverloop verschilt van persoon tot persoon. Veel mensen met COPD hebben ook exacerbaties, dit zijn longaanvallen waarbij de conditie van de patiënt binnen een of enkele dagen verslechtert.

Behandeling COPD

De behandeling van COPD richt zich op het verlichten van symptomen, zoals hoesten en ademhalingsproblemen, en het voorkomen van luchtweginfecties. Medicijnen die worden gebruikt bij COPD zijn onder andere ontstekingsremmers, luchtwegverwijders en slijmverdunners. Toediening van extra zuurstof, beademing of verneveling kunnen klachten ook verlichten. Niet iedereen met COPD heeft medicatie nodig.

Een gezonde levensstijl heeft een grote invloed op het verloop van de ziekte. De belangrijkste factoren zijn:

  • Stoppen met roken
  • Voldoende lichaamsbeweging
  • Het volgen van een gezond voedingspatroon met voldoende eiwit
  • Het bereiken van een gezond gewicht (bij COPD heb je een gezond gewicht wanneer je een Body Mass Index van 21 tot 30 kg/m2 hebt)

Gezonde voeding bij COPD

Het risico op ondervoeding en ondergewicht is groter wanneer je COPD hebt. Je lichaam verbruikt extra veel energie, omdat ademhalen meer moeite kost en het vecht tegen de ontstekingen in je longen. Daarnaast kunnen de symptomen van COPD, zoals vermoeidheid en kortademigheid, het moeilijk maken voldoende te eten. Ondervoeding bij COPD kan leiden tot gezondheidsklachten, zoals een vermindering van je spiermassa. Je conditie en longfunctie kunnen dan achteruitgaan.

Wanneer je eet wat je lichaam nodig heeft, kan je minder klachten ervaren. De dagelijkse activiteiten zijn dan minder vermoeiend. Gezond eten is daarom erg belangrijk bij COPD. Een voedingsstof waar je extra veel van nodig hebt, is eiwit. Dit zit voornamelijk in vlees(waren), kip, vis, zuivel, ei, peulvruchten en noten.

Mensen met COPD hebben soms broze botten, veroorzaakt door medicatie of verminderde fysieke activiteit. Voldoende vitamine D en calcium kunnen helpen je botten gezond te houden. Probeer daarom genoeg calciumrijke voedingsmiddelen te eten, zoals zuivel, groene bladgroenten, noten en peulvruchten. Vitamine D maak je aan bij blootstelling aan zonlicht. Het zit ook in vette vis.

Heb je moeite om goed te eten of maak je je zorgen over je gewicht? Je arts of diëtist kan eventueel een voeding voor medisch gebruik adviseren.

Bent u een zorgprofessional en wilt u meer informatie over COPD en voeding? Log dan in op ons platform.