Metabole ziekten zijn zeldzame aandoeningen die worden veroorzaakt door genetische afwijkingen die het vermogen van het lichaam aantasten om bepaalde voedingsstoffen (bijv. aminozuren) af te breken. Ze worden meestal overgedragen door beide ouders en worden gewoonlijk veroorzaakt door afwijkingen in enzymen die helpen bij het afbreken (´metaboliseren´) van voedsel. Metabole ziekten worden meestal onder controle gehouden door levenslang een aangepast dieet te volgen.

De rol van voeding
Een metabole ziekte kan leiden tot een ophoping van bepaalde schadelijke stoffen die, als ze niet onder controle worden gehouden, een reeks aan symptomen kunnen veroorzaken waaronder beperking in fysieke en mentale ontwikkeling.

Mensen die bijvoorbeeld lijden aan de stofwisselingsziekte fenylketonurie (PKU), kunnen het aminozuur fenylalanine niet afbreken, wat tot een ophoping van dit aminozuur in de hersenen leidt. Zo'n ophoping kan op lange termijn gezondheidsproblemen veroorzaken, waaronder onherstelbare hersenschade.
Aangezien aminozuren zoals fenylalanine de bouwstenen zijn van de eiwitten die we eten, moeten PKU-patiënten zich houden aan een eiwitarm dieet en producten nemen met de essentiële en niet-essentiële aminozuren die ons lichaam nodig heeft om goed te functioneren.

Nutricia is marktleider op het gebied van metabole voeding en ondersteunt een groot aantal patiënten met metabole ziekten.

We gebruiken onze expertise op het gebied van voeding om producten van hoge kwaliteit te ontwikkelen die helpen om het leven van patiënten en hun families een beetje makkelijker te maken.

Toekomstgericht onderzoek
Bij Nutricia Metabolics is het onze visie om een belangrijke en betrouwbare partner te zijn voor alle mensen met metabole ziekten en hen te ondersteunen om het optimale uit het leven te halen en hun dromen waar te maken. Onze onderzoeken en ontwikkelingen worden uitgevoerd volgens de hoogst mogelijke standaard.

We richten ons op het ontwikkelen van producten die waardevolle verbeteringen bieden op het gebied van diëten voor patiënten, en maken hiervoor gebruik van de laatste wetenschappelijke bewijzen en inzichten.

Het nieuwe centrum voor Onderzoek en Ontwikkeling in Utrecht biedt state-of-the-art faciliteiten, inclusief een testcentrale voor productie op kleine schaal en proeflaboratoria waar patiënten onze producten kunnen testen.

Graag nodigen wij u uit om een kijkje te nemen op onze website Hellowpro. Hier vindt u naast veel nuttige informatie voor u of uw kind ook een overzicht van de producten die passen binnen het dieet.