Gastro-oesofageale reflux of zuurbranden kan een ernstige aandoening zijn bij zuigelingen en kan te wijten zijn aan voedselallergie zoals koemelkallergie. Ook hier kan een voeding op basis van aminozuren helpen om de voeding te voorzien in alle voedingstoffen.

Oprispingen en braken na de maaltijd zijn typische reacties voor baby’s in hun eerste levensmaanden en is niets om zorgen over te maken. Dit is normale reflux. Reflux is een veelvoorkomend symptoom. Het komt minstens een keer per dag voor bij kinderen van 4 maanden oud. Normaal gezien hindert reflux de groei en het welbevinden van de baby niet en het betekent niet dat er iets mis is.

Bij sommige baby’s echter kan reflux een symptoom zijn van ernstigere aandoeningen, zoals gastro-oesofageale reflux (GOR). We spreken van GOR wanneer een baby grote hoeveelheden voeding uitbraakt, niet alleen direct na het voeden, maar ook op andere momenten van de dag, lang na de maaltijden. Typische signalen zijn:

  • Overvloedig braken en projectielbraken
  • Grote hoeveelheden braaksel, meer dan één of twee eetlepels per keer
  • Abnormale kleur van braaksel, groen of bruin
  • Trage gewichtstoename en weigering om te eten, ondanks het feit dat het kind honger lijkt te hebben tussen de voedingen
  • Andere symptomen van ziekte, zoals koorts, diarree of ademhalingsproblemen

Gastro-oesofageale reflux kan een bijkomend verschijnsel zijn van een andere aandoening zoals een voedselallergie (bijvoorbeeld koemelkallergie). Als een voedselallergie wordt vermoed, kan de arts of diëtist een eliminatiedieet voorstellen om zo te voldoen aan de voedingsbehoeften van zuigelingen met gastro-oesofageale reflux.

Indien er een vermoeden is van Gastro-oesofageale reflux, raadpleeg dan de arts.

GOR diagram