Vaak kunnen mensen met ernstige brandwonden, (snij)wonden en infecties niet zelf alle benodigde voeding eten.

Ernstige brandwonden, verwondingen (bijvoorbeeld door verkeersongelukken), snijwonden en infecties lijken op het eerste gezicht heel verschillend. Maar ze hebben allemaal vergelijkbare gevolgen. Ze ontregelen namelijk de stofwisseling van je lichaam.

Invloed op de stofwisseling

De eerste twee dagen na het letsel is het lichaam in ‘shock’. In die periode werkt de stofwisseling minder hard. Na deze periode gaat de stofwisseling juist extra hard werken. Het lichaam doet er namelijk alles aan om voldoende energie te leveren voor het herstel. Daarbij wordt ook het eiwit uit de spieren omgezet in energie. Dat kan zorgen voor een sterk verlies van spierweefsel en minder goed functioneren van belangrijke organen. Het gebruik van eiwitrijke voeding is daarom heel belangrijk in deze periode.

Wanneer na verloop van tijd de stofwisseling weer normaal is, is het belangrijk dat je lichaam verder kan herstellen. Hiervoor is het belangrijk dat de energievoorraden en ook de eiwitvoorraden weer worden aangevuld.

Voeding bij het herstel van trauma

Voeding speelt een belangrijke rol in de periode waarin je lichaam de energievoorraden afbreekt, maar ook als je lichaam de energievoorraden weer opbouwt. Bij herstel van wonden of infecties zijn de volgende voedingsstoffen extra belangrijk:

  • Calorieën, om energie te leveren om je lichaam te herstellen. Je caloriebehoefte hangt af van je lichaamsgewicht, leeftijd en medische toestand.
  • Eiwitten, om lichaamsweefsels te helpen opbouwen, onderhouden en herstellen. Zelfs korte periodes van lage eiwitinname kunnen leiden tot vertraagde genezing. Bronnen van eiwitten zijn vlees, gevogelte, vis, eieren, zuivelproducten (melk, kaas en yoghurt), peulvruchten, noten en zaden.
  • Vitaminen en mineralen, om beschadigd weefsel te herstellen en opnieuw op te bouwen. Als je gezond en gevarieerd eet volgens de Schijf van Vijf, dan krijg je voldoende vitaminen en mineralen binnen. Soms kan het nodig zijn om supplementen te gebruiken, bijvoorbeeld als je ondervoed bent of je onvoldoende kunt eten. Een arts of diëtist kan je hierover informeren.
  • Vocht, voor weefselherstel en het aanvullen van verliezen. Uitdroging zorgt ervoor dat je huid elasticiteit verliest en maakt het vatbaarder voor afbraak en infectie. Uitdroging zal ook de efficiëntie van de bloedcirculatie verminderen, wat de toevoer van zuurstof en voedingsstoffen belemmert.

Medische voeding

Vaak kunnen mensen met ernstige brandwonden, (snij)wonden en infecties niet zelf alle benodigde voeding eten. Bijvoorbeeld doordat ze buiten bewustzijn zijn of doordat door de verwonding eten moeilijk gaat. Zij krijgen dan voeding door een sonde.

Meer informatie over sondevoeding, kunt u op onze website www.sondevoedingthuis.nl vinden.

Dit zijn voedingen voor medisch gebruik en deze voedingen worden door een arts of diëtist geadviseerd. Voeding voor medisch gebruik dient onder medisch toezicht gebruikt te worden.

Bent u een zorgprofessional en wilt u meer informatie over chirurgie en voeding? Log dan in op ons platform.