Wat je eet is erg belangrijk als je kanker hebt. Je lichaam heeft voldoende calorieën en voedingsstoffen nodig om sterk te blijven. Door de tumor of de behandeling is genoeg eten soms moeilijk.

Wat is kanker?

Kanker is niet één ziekte. Er zijn meer dan honderd verschillende soorten kanker.
Bij kanker is er een ongeremde deling van lichaamscellen. Elke dag worden er talloze cellen afgebroken en nieuwe bijgemaakt. Soms gaat dat niet goed en kunnen er fouten in het DNA ontstaan die effect hebben op de celdeling. Per ongeluk, maar ook door schadelijke invloeden. Meestal kan het lichaam deze schade herstellen of zorgen dat de beschadigde cel opgeruimd wordt. Als het beschermingssysteem echter faalt, dan kan een cel zich ongecontroleerd gaan delen. Er ontstaat dan een gezwel of tumor.

Kanker en voeding

Goede voeding is voor iedereen belangrijk, en zeker voor kinderen en volwassenen met kanker. Als gevolg van de ziekte heeft je lichaam meestal behoefte aan extra voedingsstoffen, met name aan energie en eiwitten. Een gezond dieet bij kanker kan helpen om je conditie en lichaamsgewicht op peil te houden. Daarnaast kan het bijdragen aan een beter herstel.

Wat is ondervoeding?

Gewichtsverlies komt vaak voor bij kanker. Naast dat je lichaam meer energie nodig heeft bij kanker, kan de behandeling ook zorgen voor voedingsproblemen. Door bijwerkingen zoals misselijkheid, verlies van smaak, vermoeidheid en pijn, kan het moeilijk zijn om genoeg voedingsstoffen binnen te krijgen.
Bij ondergewicht of onbedoeld gewichtsverlies in een korte tijd kan er sprake zijn van ondervoeding. Ondervoeding kan onder andere leiden tot een verslechtering van je conditie, een verminderde weerstand, een tragere wondgenezing en een langer herstel. Het is dan ook belangrijk om je gewicht goed in de gaten te houden en gewichtsverlies tijdig tegen te gaan. Ondervoeding komt bij 20% tot meer dan 70% van de kankerpatiënten voor, afhankelijk van de leeftijd van de patiënt, het type kanker en het kankerstadium.

Eiwitten en kanker

Eiwit is een belangrijke voedingsstof voor kankerpatiënten. Na een operatie, chemotherapie of bestraling is extra eiwit nodig om weefsels te helpen genezen en infecties te helpen bestrijden. Als je lichaam niet genoeg eiwit binnenkrijgt, kan het spieren afbreken voor de brandstof die het nodig heeft. Hierdoor duurt het herstel van de ziekte langer en kan de weerstand tegen infecties afnemen. Goede eiwitbronnen zijn vis, vlees, gevogelte, eieren, zuivelproducten, noten en peulvruchten.

Medische voeding bij kanker

Als gevolg van een verminderde eetlust, misselijkheid of bijwerkingen van de behandeling is het mogelijk dat je onvoldoende voedingsstoffen via je normale voeding binnenkrijgt. Een arts of diëtist kan dan aanvullende voeding in de vorm van drink- of sondevoeding voorschrijven. Dit zijn voedingen voor medisch gebruik en deze dienen onder medisch toezicht te worden gebruikt.