De term nierziekten is een verzamelnaam voor verschillende aandoeningen aan de nieren. Bij al deze aandoeningen gaat de nierfunctie achteruit. 

De nieren hebben verschillende functies: ze maken hormonen aan die nodig zijn voor de aanmaak van rode bloedlichaampjes. Ook zorgen ze voor het juiste kalkgehalte van de botten en regelen ze de bloeddruk. De belangrijkste functie van de nieren is het verwijderen van afvalstoffen en vocht uit het bloed. Als dat niet meer goed lukt en de nieren het bloed dus niet meer goed kunnen zuiveren, spreken we van nierinsufficiëntie. Nierinsufficiëntie kan plotseling ontstaan (acuut) of langzaam en geleidelijk (chronisch). In beide gevallen heeft de nierinsufficiëntie gevolgen voor vrijwel alle functies van de nieren.

Nierziekten kunnen ontstaan door een aangeboren afwijking, een ontsteking, een nierbeschadiging of als gevolg van hoge bloeddruk of diabetes. Sommige nieraandoeningen genezen weer of kunnen goed worden behandeld.

Klachten bij nierziekten
Als u een nierziekte heeft, kunt u last hebben van de volgende klachten:

  • Problemen met de vochtbalans; hierdoor kunnen vochtophopingen ontstaan (zoals dikke enkels of een gezwollen gezicht). Ook uitdroging (zoals een droge mond en droge slijmvliezen) is mogelijk.
  • Ophoping van afvalstoffen; hierdoor kunnen klachten ontstaan zoals vermoeidheid, jeuk, spierkrampen, vergeetachtigheid, slapeloosheid, misselijkheid en verminderde eetlust.
  • Hormonale stoornissen; bij nierziekten worden sommige hormonen meer en andere minder geproduceerd. Dit kan bloedarmoede en toename van de bloeddruk of botontkalking tot gevolg hebben.

Nierziekten en voeding
Vaak krijgt een nierpatiënt een dieet. Hoe dat dieet eruitziet, verschilt per patiënt. Een aangepaste voeding helpt om minder afvalstoffen binnen te krijgen. Dat vermindert de klachten. Bovendien kan een dieet ervoor zorgen dat de nieren minder (snel) achteruitgaan. In sommige gevallen is juist een energie- en eiwitrijke voeding nodig om de voedingstoestand te verbeteren. Ook kan het aanvullen van bepaalde vitamines en mineralen nodig zijn. Een diëtist stelt een dieet samen. De hoeveelheid eiwit en mineralen (natrium, kalium, fosfaat) en water die mogen worden ingenomen kunnen door dit dieet veranderen.

Specifiek voor nierpatiënten heeft Nutricia medische drinkvoedingen. Dit zijn voedingen voor medisch gebruik en worden geadviseerd door een arts of diëtist.