Short bowel syndroom komt voor wanneer een significant deel van de dunne darm wordt weggehaald. De betekenis van short bowel syndroom is dan ook korte darm. De dunne darm is een belangrijk deel van het spijsverteringsproces. Het absorbeert ongeveer 90% van de voedingsstoffen en vloeistoffen die het lichaam nodig heeft om te functioneren. Door het verlies van een gedeelte van de dunne darm vermindert het absorptiegebied van essentiële voedingsstoffen en vloeistoffen.

Oorzaken van short bowel syndroom

Short bowel syndroom wordt meestal veroorzaakt door aandoeningen waarbij een deel van de dunne darm moet worden verwijderd. Sommige kinderen worden geboren met een abnormaal korte dunne darm of een deel van hun darm ontbreekt. Zuigelingen en kinderen reageren daar verschillend op en dat hangt met name af van hoe lang de overgebleven dunne darm is.

Symptomen van short bowel syndroom

Afhankelijk van hoe goed de dunne darm (nog) werkt, kan short bowel syndroom gepaard gaan met milde tot ernstige symptomen. Kinderen die lijden aan de ziekte zijn niet in staat om voldoende water, vitamines, mineralen, eiwitten, vetten, calorieën en andere voedingsstoffen op te nemen uit voedsel dat ze consumeren. Dit resulteert in een groot aantal symptomen, waaronder:

  • Diarree
  • Gewichtsverlies of achterblijvende groei
  • Herhaaldelijk braken
  • Opgeblazen gevoel
  • Krampen
  • Vermoeidheid

Andere complicaties kunnen optreden als gevolg van het kortedarmsyndroom, waaronder:

  • Uitdroging
  • Voedingstekorten
  • Nierstenen of galstenen veroorzaakt door abnormale opname van calcium of gal
  • Bacteriële overgroei (hoge niveaus van bacteriën in de darm)

Behandeling van short bowel syndroom

De behandeling hangt af van de ernst van de aandoening. Het hangt ook af van hoe lang het geleden is dat je kind een operatie heeft ondergaan om de dunne darm te verwijderen.

Na de operatie past de resterende darm van je kind zich langzaam aan. Na verloop van tijd kan de darm voedingsstoffen beter opnemen. Hoe snel dit gaat is afhankelijk van hoeveel en welk deel van de dunne darm is verwijderd. Je kind zal na de operatie waarschijnlijk via een infuus (parenteraal) worden gevoed. Dit betekent dat je kind niet meteen iets eet. In plaats daarvan krijgt je kind voedingsstoffen binnen via een buisje dat in de ader is geplaatst.

Naarmate je kind herstelt, kan er langzaam worden begonnen met enterale (orale of sonde) voeding. Het streven is om uiteindelijk gewone maaltijden te kunnen eten. Je kind zal vaak kleine maaltijden moeten eten. Voedingsmiddelen met veel suikers, vetten, eiwitten en vezels moeten worden vermeden. Ook heeft je kind mogelijk meer calorieën nodig dan andere kinderen vanwege het verlies van een deel van de darm.

Andere behandelingen voor het kortedarmsyndroom zijn onder meer medicatie en medische procedures, gericht op het verminderen van klachten en het helpen van de darmen om te herstellen.

Medische voeding bij short bowel syndroom

Kinderen met short bowel syndroom kunnen voeding op basis van aminozuren voorgeschreven krijgen door de arts of diëtist in het ziekenhuis. Voedingen op basis van aminozuren zijn lichter verteerbaar, deze zijn als het ware voorverteerd en helpen in het voorzien van de noodzakelijke voedingsstoffen en om de darmen te helpen herstellen na een operatie. Deze voedingen zijn voor medisch gebruik en dienen onder medisch toezicht te worden gebruikt.

Bent u een zorgprofessional en wilt u meer informatie over short bowel syndroom? Log dan in op ons platform.