Het maag-darmkanaal heeft als belangrijkste taak het voedsel te verwerken en de voedingsstoffen in het bloed op te nemen. Als voedingsstoffen, door problemen in het maag-darmkanaal niet goed in het bloed worden opgenomen, spreken we van spijsverteringsproblemen. We noemen dat ook wel malabsorptie.

Bij spijsverteringsproblemen kan het zijn dat voedingstoffen niet goed in het lichaam worden opgenomen of dat het voedsel niet goed verteerd wordt. Spijsverteringsproblemen kunnen veel oorzaken hebben. Bijvoorbeeld een aantasting van de darmen, zoals bij de ziekte van Crohn. Of door onverdraagzaamheid voor gluten (coeliakie). En soms worden suikers die in melk zitten niet goed verteerd.

Dat kan komen door een tekort aan het enzym lactase.

Andere oorzaken voor het niet goed opnemen van voedingsstoffen in het lichaam kunnen zijn een chronische alvleesklierontsteking, suikerziekte, schildklierafwijkingen of na een operatie aan het spijsverteringskanaal.

Spijsverteringsproblemen en voeding
Veel mensen met spijsverteringsproblemen hebben ook last van buikpijn en dunne ontlasting. Als dit te lang aanhoudt, kan een tekort aan bepaalde vitamines of mineralen ontstaan.

Als u of uw kind gewone voeding niet goed opneemt of niet goed verdraagt, kan uw arts of diëtist speciale dieetvoeding adviseren. Nutricia heeft hiervoor speciale drink- en sondevoeding voor kinderen.

Dit zijn voedingen voor medisch gebruik en deze dienen onder medisch toezicht gebruikt te worden. Vraag uw arts welke voeding het beste bij u of bij uw kind past.

Meer informatie over sondevoeding, kunt u op onze website www.sondevoedingthuis.nl vinden.