Onderwerpen in dit artikel:

Wat kan uw patiënt doen om zo fit mogelijk te blijven? Hier zijn 5 handige tips om te delen. 

22 april 2020


5 tips om voor uw oudere patiënt

1. Blijf gezond. Blijf thuis

U kunt uzelf en anderen beschermen tegen Corona, door u te houden aan de RIVM richtlijnen om sociaal contact te vermijden, of door zoveel mogelijk thuis te blijven. Thuisblijven is de beste manier om ervoor te zorgen dat we het virus niet verspreiden naar degenen die het meest kwetsbaar zijn, bijvoorbeeld ouderen met onderliggende gezondheidsproblemen of mensen met minder weerstand. Dit is gemakkelijker gezegd dan gedaan, samen krijgen we het voor elkaar! 

2_Betere-weerstand-door-voeding_2.ash

2. Zorg voor een betere weerstand door gezonde voeding

Een fit en sterk lichaam is belangrijk voor uw algehele gezondheid. Goede voeding kan bijdragen aan een betere weerstand en speelt een essentiële rol bij het op krachten brengen en houden van uw lichaam.

Om alle voedingsstoffen voldoende binnen te krijgen, is het belangrijk om gevarieerd te eten. Een gezond en evenwichtig voedingspatroon zorgt voor voldoende koolhydraten, eiwitten, vetten, vezels, vitaminen en mineralen. U heeft deze voedingsstoffen nodig om fit te blijven. 

Bekijk hieronder wat u zoal kunt eten om de aanbevolen hoeveelheden van voedingsstoffen binnen te krijgen. Als u twijfels heeft over uw voedingspatroon neem dan contact op met uw diëtist of arts.

Tips over juiste voeding

3_Check-gezondheid_3.ash

3. Houd zelf uw gezondheid in de gaten

Als u niet naar het ziekenhuis of uw arts kunt voor uw regelmatige controles, kunt u zelf uw gezondheid in de gaten houden. Neem regelmatig uw temperatuur op en weeg uzelf eenmaal per week. Als uw temperatuur hoger is dan 38˚C, als u moeilijk kunt ademen en ook als u ongewenst gewicht verliest (meer dan 4 kg in 6 maanden) neem dan contact op met uw huisarts. 

Blijf-in-beweging.ash

4. Blijf in beweging!

Beweging is gezond. Ook nu. U voelt zich fitter en beweging is belangrijk voor de spieren. Heeft u geen klachten? Dan kunt u in eigen omgeving een wandeling maken of een rondje fietsen, maar houd wel altijd 1,5 meter afstand. Hoewel u binnenshuis niet zo actief kunt zijn als u gewoonlijk bent, zijn er veel manieren om thuis actief te blijven. Doe lichte lichamelijke oefeningen en rekoefeningen om lichamelijk fit te blijven. Om de oefeningen in uw dagelijkse routine te integreren is het fijn om er een vaste tijd voor uit te kiezen (bij voorkeur voor de maaltijd). Zoek een rustige plek om u te kunnen bewegen en maak het leuk door uw favoriete muziek af te spelen.

Bekijk via onderstaande link een aantal oefeningen die u kunt doen terwijl u thuis bent.

5_Blijf-bezig_5.ash

5. Blijf bezig!

Het helpt als u een nieuw dagelijks ritme vindt om uzelf bezig te houden. Als u altijd al een nieuwe hobby wilde uitproberen, profiteer dan van deze tijd in afzondering om ermee te beginnen. Doe dit met behulp van online lessen en uitleg in tijdschriften of boeken. Elke activiteit die u leuk vindt, zoals koken, lezen, luisteren naar nieuwe muziek, of in contact blijven met vrienden en familie per telefoon, helpt u om de tijd goed door te komen. En u heeft het gevoel iets bereikt te hebben. 

Deze informatie is niet bedoeld als vervanging voor professioneel medisch advies. Volg altijd de adviezen op van uw zorgverleners en aarzel niet om contact met hen op te nemen als u vragen heeft. 

Terugkijken: Voeding -en bewegingsdeskundigen aan het woord over fit en gezond blijven in tijden van Corona

Het Eindhovens Dagblad heeft op 24 april in samenwerking met seniorenbond KBO Brabant, BN de Stem en het Brabants Dagblad voor de vierde keer een vragenuur georganiseerd rondom Corona. In deze uitzending hebben zorgprofessionals uitgelegd hoe voeding en beweging kunnen bijdragen om fit en gezond te blijven. Kijkers hadden de mogelijkheid om via WhatsApp vragen te stellen aan diëtist Ellen Steinmeijer en fysiotherapeut Harold Bouwens. Wilt u de uitzending terugkijken, dan kunt u de onderstaande video bekijken.

*Alle adviezen zijn gegeven vanuit de professionele rol van de sprekers en zijn niet bedoeld als vervanging voor uw professioneel medisch advies. Wanneer u vragen heeft neem dan altijd contact op met een medisch professional als een huisarts, diëtist of fysiotherapeut.

Meer informatie over COVID-19

Ook dragen wij graag ons steentje bij aan de informatievoorziening rondom het coronavirus en wat wij allemaal kunnen doen om verspreiding te voorkomen. Daarom hebben wij een aparte pagina met extra informatie met adviezen of andere updates opgesteld. 

Mocht u andere vragen hebben, dan staan onze diëtisten van Nutricia Medische Voedingsservice voor u klaar om uw vragen te beantwoorden via 0800 – 022 33 22 of medischevoeding@nutricia.com