Praatjesmaker overzicht

Onderwerpen in dit artikel:

Praatjesmaker #2 2023

Twee keer per jaar maken we als redactie de PraatjesMaker voor u. Elke keer weer merken we dat er heel veel onderwerpen zijn die we aan bod kunnen laten komen. Soms is het lastig kiezen. Er vindt immers veel interessant onderzoek plaats en er gebeurt zoveel op het gebied van kindervoeding! Of het nu gaat om gezonde of zieke kinderen, om à terme geboren of premature zuigelingen, voeding is en blijft altijd één van de belangrijkste aspecten voor de groei en ontwikkeling van het kind. Borstvoeding blijft de beste voeding voor elke zuigeling. Dat is iets wat we bij Nutricia ook altijd zullen benadrukken. Voor deze editie spraken we met diëtist en lactatiekundige Anita Badart, die zich gespecialiseerd heeft in de zorg voor zwangere vrouwen en pasgeboren kinderen. In de podcast die bij deze PraatjesMaker hoort, stelt ze dat “elke borstvoeding telt”, ook als deze gecombineerd wordt met flesvoeding. Zo beschouwd is het winst als door de combinatie van borst- en flesvoeding, moeders langer de borst blijven geven.

Een ander onderwerp in deze PraatjesMaker is de darmmicrobiota en hoe de samenstelling daarvan op de juiste wijze ondersteund of verbeterd kan worden. Het op pagina 7 opgenomen abstract laat zien dat een dysbiose veel voorkomt bij kinderen met koemelkallergie. Lees in dat kader ook het interview met microbioloog Clara Belzer over de toegevoegde waarde van extra’s in flesvoeding, zoals pre- en postbiotica. Ook kinderarts Kim Brand vertelt over de mogelijke toegevoegde waarde van synbiotica voor kinderen met koemelkallergie. Tevens vertelt zij over de verschillende vormen van ernstige en milde niet-IgE gemedieerde koemelkallergie waarbij in geval van milde klachten, de diagnose soms lastig te stellen is.

Kortom: we hebben voor u weer een lezenswaardige PraatjesMaker gemaakt

Veel lees- en luisterplezier
Redactie PraatjesMaker
scholing@nutricia.com

Beluister hieronder onze Praatjesmaker Podcast

Het is niet best gesteld met borstvoeding in Nederland. Informatie geven en het wegnemen van onzekerheid kan helpen, zegt Anita Badart, diëtist van de praktijk Rond en Gezond. Wellicht kan het combineren van borst- en fl esvoeding ervoor zorgen dat moeders langer borstvoeding blijven geven.


Praatjesmaker #1 2023


Praatjesmaker #2 2022

De zorg voor jonge kinderen dat is wat ons allen bindt. Of het nu gaat om een gezonde à terme geboren zuigeling, een dreumes met koemelkallergie, een prematuur of een chronisch ziek kind, we willen kinderen de mogelijkheid bieden om gezond op te groeien. Voeding speelt daarbij ontegenzeggelijk een grote rol. Want voeding betekent niet alleen groei en ontwikkeling, maar ook herstel of ondersteuning bij ziekte.

Moedermelk is altijd de beste start. Zelfs bij vroege prematuren, legt neonatoloog Chris van den Akker uit in het hoofdartikel van deze PraatjesMaker. Al is er dan wel wat extra’s nodig, zoals blijkt uit de nieuwste ESPGHAN-richtlijn “Voeding voor prematuren”. Lees het artikel op pagina 4. Verder staan in deze PraatjesMaker natuurlijk weer artikelen over ontwikkelingen en studies naar voeding voor jonge kinderen.

Nutricia doet zelf al decennia onderzoek en ondersteunt ander onderzoek op vele vlakken. Want zijn kinderen, die ontslagen worden uit het ziekenhuis met voedingsondersteuning, geholpen met een individueel behandelplan en follow-up? De NutriCAD-studie moet dat gaan vertellen (zie pagina 16). En hoe zit het met chronisch zieke kinderen (zie pagina 11)?

Luister ook zeker naar de podcast-serie die sinds kort bij de PraatjesMaker hoort. In de laatst opgenomen aflevering hoort u alles over onderzoek naar de voeding van kinderen met een allergie, want daar komt meer bij kijken dan alleen het allergeen elimineren (zie ook pagina 13). Zijn er in uw praktijk interessante ontwikkelingen, een bijzondere casus of houdt u zich bezig met onderzoek dat een plek in PraatjesMaker verdient, laat het ons weten. We horen graag van u.

Veel lees- en luisterplezier
Redactie PraatjesMaker
scholing@nutricia.com

Beluister onze Praatjesmaker Podcast

Het aantal kinderen met voedselallergie neemt ernstig toe. Berber Vlieg-Boerstra en Annemarie Mooij-Nieberg doen in OLVG onderzoek naar achterblijvende groei en de rol van gezonde voeding bij jonge kinderen met een voedselallergie. Ze vertellen over hun onderzoeken en ontwikkelingen.


Praatjesmaker #1 2022

Voeding voor de allerkleinsten: dat is wat ons allen bindt. Hoe zorgen we ervoor dat elk kind een goede start krijgt, of het nu op tijd of te vroeg geboren is, of het borstvoeding krijgt of flesvoeding, of het helemaal gezond is of een allergie of ziekte heeft?

In deze PraatjesMaker nemen we u weer mee in een aantal onderwerpen. Van voedselweigering tot ondervoeding en van plantaardig opvoeden tot uitleg over de verschillende biotica. We proberen de PraatjesMaker altijd zo breed mogelijk samen te stellen en zodanig dat het aansluit bij uw dagelijkse praktijk. Maar misschien mist u wel onderwerpen? Of werkt u in een specifiek gebied waaraan wij nog nooit aandacht gaven? Laat het ons weten want we zijn altijd op zoek naar mooie verhalen, onderzoeken en innovaties op het gebied van voeding voor de allerkleinsten. U kunt uw ideeën voor artikelen aan ons melden via scholing@nutricia.com. We nemen dan contact met u op.

Beluister onze Praatjesmaker Podcast

Meer plantaardig eten is belangrijk voor gezondheid, dierenwelzijn en duurzaamheid. Begrijpelijk dus dat steeds meer ouders flexitarisch, vegetarisch of veganistisch eten. Vaak willen zij hun kind ook een meer plantaardig voedingspatroon geven. Kinderdiëtist Lindsey Douven geeft antwoord op de meest gestelde vragen over plantaardig eten voor (jonge) kinderen.


Praatjesmaker #2 2021

Jubileumuitgave

Als je als bedrijf 125 jaar bestaat, dan is dat iets feestelijks. In deze PraatjesMaker staan we stil bij deze mijlpaal. Daarom hebben we PraatjesMaker in dit mooie nieuwe jasje gestoken én hebben we een speciale editie gemaakt. We hebben verschillende mensen gevraagd om terug te kijken naar de geschiedenis van ons bedrijf en op de enorme ontwikkelingen op het gebied van voeding voor de allerkleinsten. We vragen uw speciale aandacht voor het interview met kinderarts prof. dr. Hugo Heymans. We spraken hem samen met dr. Alexandra Boelrijk, Senior Director Paedriatic Innovation bij Nutricia Research. Het interview is niet alleen op papier uitgewerkt, maar ook te beluisteren in onze splinternieuwe PraatjesMaker Podcast. Luister naar de prachtige praktijkverhalen van prof. dr. Heymans en hoor meer over de ontwikkelingen in de wetenschap achter onze producten. Het is de eerste PraatjesMaker Podcast en we zijn van plan er veel meer te maken. Laat ons gerust weten wat u ervan vindt. In deze PraatjesMaker vindt u verder zoals vanouds veel interviews, verslagen van symposia of webinars en achtergronden bij wetenschappelijk onderzoek. Nieuw is de casuïstiek op de achterzijde. Elke keer gaan we hier een bijzondere casus bespreken. Heeft u een bijzondere casus die u wilt delen? Laat het ons weten. We wensen u veel lees- en ook luisterplezier met deze speciale jubileum-editie!

Redactie PraatjesMaker
scholing@nutricia.com

Beluister hieronder onze Praatjesmaker Podcast

Luister naar de prachtige praktijkverhalen van prof. dr. Heymans en leer van dr. Boelrijk over de nieuwe ontwikkelingen binnen Nutricia. De PraatjesMaker Podcast verschijnt voortaan bij elk nummer van PraatjesMaker. Vaste host van de PraatjesMaker Podcast is journalist en diëtist Karine Hoenderdos.