Praatjesmaker overzicht

Onderwerpen in dit artikel:

Praatjesmaker #2 2022

De zorg voor jonge kinderen dat is wat ons allen bindt. Of het nu gaat om een gezonde à terme geboren zuigeling, een dreumes met koemelkallergie, een prematuur of een chronisch ziek kind, we willen kinderen de mogelijkheid bieden om gezond op te groeien. Voeding speelt daarbij ontegenzeggelijk een grote rol. Want voeding betekent niet alleen groei en ontwikkeling, maar ook herstel of ondersteuning bij ziekte.

Moedermelk is altijd de beste start. Zelfs bij vroege prematuren, legt neonatoloog Chris van den Akker uit in het hoofdartikel van deze PraatjesMaker. Al is er dan wel wat extra’s nodig, zoals blijkt uit de nieuwste ESPGHAN-richtlijn “Voeding voor prematuren”. Lees het artikel op pagina 4. Verder staan in deze PraatjesMaker natuurlijk weer artikelen over ontwikkelingen en studies naar voeding voor jonge kinderen.

Nutricia doet zelf al decennia onderzoek en ondersteunt ander onderzoek op vele vlakken. Want zijn kinderen, die ontslagen worden uit het ziekenhuis met voedingsondersteuning, geholpen met een individueel behandelplan en follow-up? De NutriCAD-studie moet dat gaan vertellen (zie pagina 16). En hoe zit het met chronisch zieke kinderen (zie pagina 11)?

Luister ook zeker naar de podcast-serie die sinds kort bij de PraatjesMaker hoort. In de laatst opgenomen aflevering hoort u alles over onderzoek naar de voeding van kinderen met een allergie, want daar komt meer bij kijken dan alleen het allergeen elimineren (zie ook pagina 13). Zijn er in uw praktijk interessante ontwikkelingen, een bijzondere casus of houdt u zich bezig met onderzoek dat een plek in PraatjesMaker verdient, laat het ons weten. We horen graag van u.

Veel lees- en luisterplezier
Redactie PraatjesMaker
scholing@nutricia.com

Beluister onze Praatjesmaker Podcast

Het aantal kinderen met voedselallergie neemt ernstig toe. Berber Vlieg-Boerstra en Annemarie Mooij-Nieberg doen in OLVG onderzoek naar achterblijvende groei en de rol van gezonde voeding bij jonge kinderen met een voedselallergie. Ze vertellen over hun onderzoeken en ontwikkelingen.

Praatjesmaker #1 2022

Voeding voor de allerkleinsten: dat is wat ons allen bindt. Hoe zorgen we ervoor dat elk kind een goede start krijgt, of het nu op tijd of te vroeg geboren is, of het borstvoeding krijgt of flesvoeding, of het helemaal gezond is of een allergie of ziekte heeft?

In deze PraatjesMaker nemen we u weer mee in een aantal onderwerpen. Van voedselweigering tot ondervoeding en van plantaardig opvoeden tot uitleg over de verschillende biotica. We proberen de PraatjesMaker altijd zo breed mogelijk samen te stellen en zodanig dat het aansluit bij uw dagelijkse praktijk. Maar misschien mist u wel onderwerpen? Of werkt u in een specifiek gebied waaraan wij nog nooit aandacht gaven? Laat het ons weten want we zijn altijd op zoek naar mooie verhalen, onderzoeken en innovaties op het gebied van voeding voor de allerkleinsten. U kunt uw ideeën voor artikelen aan ons melden via scholing@nutricia.com. We nemen dan contact met u op.

Beluister onze Praatjesmaker Podcast

Meer plantaardig eten is belangrijk voor gezondheid, dierenwelzijn en duurzaamheid. Begrijpelijk dus dat steeds meer ouders flexitarisch, vegetarisch of veganistisch eten. Vaak willen zij hun kind ook een meer plantaardig voedingspatroon geven. Kinderdiëtist Lindsey Douven geeft antwoord op de meest gestelde vragen over plantaardig eten voor (jonge) kinderen.

Praatjesmaker #2 2021

Jubileumuitgave

Als je als bedrijf 125 jaar bestaat, dan is dat iets feestelijks. In deze PraatjesMaker staan we stil bij deze mijlpaal. Daarom hebben we PraatjesMaker in dit mooie nieuwe jasje gestoken én hebben we een speciale editie gemaakt. We hebben verschillende mensen gevraagd om terug te kijken naar de geschiedenis van ons bedrijf en op de enorme ontwikkelingen op het gebied van voeding voor de allerkleinsten. We vragen uw speciale aandacht voor het interview met kinderarts prof. dr. Hugo Heymans. We spraken hem samen met dr. Alexandra Boelrijk, Senior Director Paedriatic Innovation bij Nutricia Research. Het interview is niet alleen op papier uitgewerkt, maar ook te beluisteren in onze splinternieuwe PraatjesMaker Podcast. Luister naar de prachtige praktijkverhalen van prof. dr. Heymans en hoor meer over de ontwikkelingen in de wetenschap achter onze producten. Het is de eerste PraatjesMaker Podcast en we zijn van plan er veel meer te maken. Laat ons gerust weten wat u ervan vindt. In deze PraatjesMaker vindt u verder zoals vanouds veel interviews, verslagen van symposia of webinars en achtergronden bij wetenschappelijk onderzoek. Nieuw is de casuïstiek op de achterzijde. Elke keer gaan we hier een bijzondere casus bespreken. Heeft u een bijzondere casus die u wilt delen? Laat het ons weten. We wensen u veel lees- en ook luisterplezier met deze speciale jubileum-editie!

Redactie PraatjesMaker
scholing@nutricia.com

Beluister hieronder onze Praatjesmaker Podcast

Luister naar de prachtige praktijkverhalen van prof. dr. Heymans en leer van dr. Boelrijk over de nieuwe ontwikkelingen binnen Nutricia. De PraatjesMaker Podcast verschijnt voortaan bij elk nummer van PraatjesMaker. Vaste host van de PraatjesMaker Podcast is journalist en diëtist Karine Hoenderdos.