Het ENFit™ connectiesysteem

Enterale misconnecties komen helaas nog steeds voor en kunnen fataal zijn. Misconnectie tussen enteraal en intraveneus (IV) is de meest voorkomende en heeft een hoog risico voor de patiëntveiligheid.
Daarom heeft Nutricia, samen met andere producenten van enterale voedingssystemen, meegewerkt aan de ontwikkeling van een nieuwe ISO standaard voor enterale connectoren onder de naam ENFit™. Dit nieuwe toedieningssysteem voor sondevoeding verzekert dat enterale voeding uitsluitend kan worden toegediend door enterale toedieningssystemen. Het voorkomt misconnecties omdat het zo ontwikkeld is dat connectie met niet-enterale systemen, zoals intraveneuze leidingen, onmogelijk is.

connector

Het ENFit™ systeem is specifiek voor enterale voeding en is zo ontwikkeld dat connectie met niet enterale systemen, zoals IV, onmogelijk is.

Het ENFit™ systeem verhoogt de patiëntveiligheid. Het is bovendien voorzien van een goede lock-functie wat minder kans op lekkage geeft.

Het ENFit™ systeem zorgt voor uniformiteit in systemen voor de toediening van sondevoeding, waardoor de complexiteit bij de transfer van de patiënten naar andere zorginstellingen of thuis vermindert.

Nutricia en ENFit™

Nutricia streeft naar de beste ondersteuning en producten voor een succesvolle implementatie van de ISO standaard met minimale impact.

Patiënten kunnen te allen tijde sondevoeding toegediend krijgen. Nutricia zal hier altijd een oplossing aanbieden ten tijde van de overgangssituatie.

Zorgverleners krijgen daarbij de nodige ondersteuning om de implementatie met minimale investering van tijd en geld te faciliteren.

Veelgestelde vragen

Ik krijg de transitiesets in mijn instelling, maar heb nog oude luer sondes. Hoe kan ik dit met elkaar gebruiken?

Vanaf oktober 2015, zoals gepland binnen de GEDSA, zijn de Flocare sets overgezet naar transitiesets. Dit betekent dat ze zowel de nieuwe ENFit als ook de oude ENLock connector bevatten voor aansluiting op de sonde. Voorheen was er ook een directe verbinding met luer sondes (en luer medicatiekranen en luer verlengslangen) mogelijk. Luer wordt gebruikt voor IV toepassingen. In het kader van veiligheid is het niet langer mogelijk enterale systemen rechtstreeks op IV systemen aan te sluiten. Indien gewenst, kunt u dit in de transitiefase nog met elkaar aansluiten door gebruik te maken van witte transitie-adapter: 89733 voor verbinding van de transitieset met een "oude' luer sonde.
Ten behoeve van veiligheid en uniform gebruik is het advies om zoveel mogelijk gebruik te maken van materialen met de nieuwe ENFit aansluiting, dit om zo min mogelijk tussenstukjes nodig te hebben.

Vanaf wanneer kan ik ENFit sondes verwachten in mijn instelling en welk type spuit kan ik dan gebruiken?

Vanaf heden worden de Flocare sondes, zoals gepland binnen de GEDSA, uitgeleverd met een ENFit connector. Het precieze moment van binnenkomen bij uw instelling hangt af van de voorraden bij de groothandel als ook bij uw eigen magazijn. Dit betekent dat u vanaf vandaag door uw groothandel ENFit sondes uitgeleverd kan krijgen. Ook een patiënt die wordt overgeplaatst uit een andere instelling of die vanuit de thuissituatie komt, kan een ENFit sonde hebben.

De pompsets die nu uitgeleverd worden zijn transitiesets. Dit betekent dat ze zowel de nieuwe ENFit als ook de oude ENLock connector bevatten voor aansluiting op de sonde. Voor toediening van medicatie en vocht kunt u op de medicatiekraan zowel uw oude spuit als ook de nieuwe ENFit spuit gebruiken.
Voor toediening van voeding, medicatie en vocht rechtstreeks op de sonde kunt u de ENFit spuit gebruiken. Indien gewenst, kunt u ook uw "oude"spuit nog gebruiken. Hiervoor is dan een witte transitie-adapter nodig: 89734 voor gebruik van een ENLock spuit op een ENFit sonde, 89738 voor gebruik van een luer (lock) spuit op een ENFit sonde en 89737 voor gebruik van een oral spuit op een ENFit sonde.

Klik hier voor de meest gestelde vragen van GEDSA.

Tijdslijn ENFit™

Q3 2015
Patiëntzijde transitieset beschikbaar
De transitie-toedieningssets hebben de nieuwe vrouwelijk ENFit™ connector en de transitieconnectoren om de compatibiliteit tussen de nieuwe ENFit™ en de bestande ENLock/ funnel systemen te verzekeren.

Q4 2015
Enteraal-specifieke spuiten zijn beschikbaar
Voor de nieuwe connector is de nieuwe ENFit™-spuit nodig die kan worden gebruikt voor het toedienen van geneesmiddelen, spoelen en bolus-voeding. De spuiten met Luer-punt passen niet in het nieuwe ENFit™ male-connectorbuisje van de sonde.

Q1 2016
De nieuwe enterale voedingssonden met ENFit™-connector zijn beschikbaar
De laatste fase in de overgang is de verspreiding van de nieuwe ENFit™ male-connectorpoort. Nadat de nieuwe ENFit™ male-connectoren geplaatst zijn en volledig zijn aangepast aan de markt, zijn de transitieconnectoren niet meer nodig.

Q1 2017
De finale ENFit™ sets, zonder transitieconnectoren op de medicatiekraan en aan het patiëntenuiteinde, zijn beschikbaar
De toedieningssets hebben de nieuwe vrouwelijke ENFit™ connector voor aansluiting op mannelijke ENFit™ sondes. De ENFit™ spuiten passen zowel op de mannelijke ENFit™ sondes als op de mannelijke ENFit™ medicatiekraan in de sets. Nadat de enterale voedingssondes met ENFit™-connector geplaatst zijn en de ENFit™-spuit gebruikt wordt, zijn de transitieconnectoren niet meer nodig

ENFit™ in 5 minuten

ENFit™, de nieuwe ISO-standaard, zorgt voor verhoogde patiëntveiligheid.

Belangrijke documenten