Wat is Koemelkallergie ?

19 Mar 2018

Laatste wijziging: 19 mrt 2018

De meeste baby's hebben wel eens last van klachten als darmkrampjes, huiduitslag,en huilen. Meestal is hiervoor een onschuldige verklaring. Soms kunnen de klachten ontstaan door voeding, bijvoorbeeld door een allergische reactie op koemelk.

Als u zich zorgen maakt over de gezondheid van uw kind, neem dan contact op met uw arts op het consultatiebureau.

Hoe ontstaat koemelkallergie?

Koemelkallergie is een abnormale reactie van het afweersysteem op het eiwit in koemelk. Het afweersysteem ziet de eiwitten in de melk onterecht als schadelijk voor het lichaam en doet een aanval om ze af te weren. Deze reacties van het afweersysteem kunnen variëren van mild tot ernstig en de klachten kunnen heel verschillend zijn.

Ook kinderen die borstvoeding krijgen kunnen koemelkallergie hebben. Eiwit uit de melk die door de moeder wordt gedronken, wordt via de borstvoeding aan het kind doorgegeven. Dit komt minder vaak voor en de klachten zijn meestal mild. Moedermelk blijft de 1e keus, ook voor een kind met koemelkallergie. De moeder moet haar voeding aanpassen en koemelk vermijden.

Het is niet helemaal duidelijk waarom het afweersysteem koemelkeiwit (of andere eiwitten) bij sommige kinderen als gevaarlijk ziet. Over het algemeen zijn zuigelingen en jonge kinderen gevoeliger omdat hun afweersysteem nog niet volgroeid is. Kinderen met directe familieleden die ook allergisch zijn of zijn geweest, hebben een groter risico om een allergie te ontwikkelen.

Hoe vaak komt koemelkallergie voor?

In de praktijk blijkt dat ongeveer 2 tot 5% van alle kinderen koemelkallergie heeft. Koemelkallergie is de meest voorkomende voedselallergie bij kinderen omdat koemelkeiwitten de eerste belangrijke voedingseiwitten zijn waarmee kinderen in aanraking komen.

Koemelkallergie ontwikkelt zich meestal in het eerste levensjaar. De meeste kinderen groeien in de eerste drie levensjaren over hun koemelkallergie heen.

Symptomen van koemelkallergie:

Onderstaande klachten kunnen een aanwijzing zijn dat uw kind koemelkallergie heeft, met name als deze samen gaan met onrustig slapen en troosteloos huilen:

  • Eczeem
  • Diarree
  • Darmkrampen
  • Obstipatie
  • Piepende ademhaling
  • Voedselweigering
  • Spugen/reflux

Het afweersysteem kan al na enkele minuten reageren, maar het kan ook uren tot soms wel dagen duren voordat er een reactie is. Dat maakt het lastig om een diagnose te stellen.

Hoe weet ik of mijn kind koemelkallergie heeft?
De enige methode om zeker te weten of uw kind koemelkallergie heeft, is een eliminatie-provocatie test. Door alle koemelk uit uw voeding (bij borstvoeding) of uit de voeding van uw kind weg te laten (elimineren) en na een paar weken weer te introduceren (provoceren) kan de arts bepalen of uw kind koemelkallergie heeft.
Neem contact op met uw (kinder)arts als u vermoedt dat uw kind koemelkallergie heeft. Uw arts zal zijn of haar best doen om u te helpen en u zo nodig doorverwijzen naar een gespecialiseerde kinderarts.