Advisering van medische drinkvoeding bij kinderen met ADHD

NutriniDrink Compact Multi Fibre - energierijke, volledige, kant-en-klare drinkvoeding

Nutrinidrink Compact Multi Fibre kan gegeven worden als aanvulling op de normale voeding aan kinderen van 1 jaar en ouder. Het is een energierijke, volledige of aanvullende, kant-en-klare drinkvoeding. Het levert in een klein flesje van 125 ml, eiwitten, energie en vitaminen en mineralen om mogelijke tekorten aan te vullen en zo de disbalans te doorbreken.
De geadviseerde hoeveelheid NutriniDrink Compact Multi Fibre wordt bepaald door een arts of diëtist. Ouders worden aangeraden dit advies op te volgen en als er geen advies gegeven is, het algemene advies aan te houden: 1-3 flesjes NutriniDrink Compact Multi Fibre per dag als aanvulling op de voeding.
NutriniDrink Compact Multi Fibre is een voeding voor medisch gebruik. Dieetvoeding bij ziektegerelateerde ondervoeding en groeiachterstand. Gebruiken onder medisch toezicht

Aanvragen Starterbox

De Starterbox NutriniDrink Compact Multi Fibre is een box om patiënten te ondersteunen die starten met het gebruik van NutriniDrink Compact Multi Fibre. De Starterbox bevat van alle drie de smaken een flesje. NutriniDrink Compact Multi Fibre kan als volledige drinkvoeding of als aanvulling op de gewone voeding gebruikt worden.
NutriniDrink Compact Multi Fibre is een voeding voor medisch gebruik. Dieetvoeding bij ziektegerelateerde ondervoeding en groeiachterstand.
Te gebruiken onder medisch toezicht.
De arts of diëtist kan deze Starterbox aanvragen wanneer zij NutriniDrink Compact Multi Fibre adviseren. 

Vraag hier uw starterbox aan

Wist u dat…

  • 15-25% van de kinderen met ADHD stopt met medicamenteuze behandeling vanwege bijwerkingen1,2!
  • een verminderde eetlust en gewichtsverlies behoren tot de meest voorkomende bijwerkingen en vormen redenen waarom kinderen met ADHD stoppen met het nemen van hun medicatie1,2, dit kan zelfs oplopen tot 65%3.

Gezinnen met een kind met ADHD worden vaak behoorlijk op de proef gesteld. De dagelijkse dingen kunnen al heel veel vragen van een kind en een gezin. Zoveel, dat de kwaliteit van leven van het kind én van het gezin nadelig wordt beïnvloed. Deze kinderen worstelen vaak met veel uitdagingen die van invloed zijn op het hele gezin. Denk aan emoties, prestatieproblemen op school en sociale relaties die onder druk staan. Het gebruik van medicatie volgens de voorschriften kan bijdragen aan een zo normaal mogelijk leven.


Kwaliteit van leven

“Wat gebeurt er met de kwaliteit van leven van het kind met ADHD en het gezin als een succesvolle behandeling met medicijnen is stopgezet vanwege verlies van eetlust en ondervoeding?"
Goede voedingszorg is een essentieel onderdeel van de algehele zorg, zeker ook bij een kind met ADHD. Het omvat onderdelen als screening van het risico op ondervoeding en het opstellen van een passend (dieet)behandelplan. De voedings- en dieetadvisering kan bestaan uit gezonde voeding en waar nodig kan ondersteuning gegeven worden, bijvoorbeeld in de vorm van medische drinkvoeding.
Gedegen klinisch onderzoek toont aan dat drinkvoeding een effectieve en niet-invasieve oplossing is voor patiënten met ondervoeding die wel normaal voedsel tot zich kunnen nemen maar daarmee niet kunnen voldoen aan hun voedingsbehoeften. Drinkvoeding heeft bewezen voedingskundige, functionele, klinische en economische voordelen. Dit geldt zowel voor patiënten in het ziekenhuis als in de thuissituatie, bij een breed scala aan patiëntgroepen4.

NutriniDrink Compact Multi Fibre - Klein formaat, optimaal resultaat

NutriniDrink Compact Multi Fibre draagt bij aan het verbeteren van de voedingstoestand en heeft een bewezen effect op lengte en gewicht
NutriniDrink Compact Multi Fibre levert 300 kcal in slechts één flesje van 125 ml. NutriniDrink Compact Multi Fibre is een energierijke, volledige of aanvullende, kant-en-klare drinkvoeding voor kinderen vanaf de leeftijd van 1 jaar. Het bevat belangrijke voedingsstoffen zoals eiwit, energie, vezels, vitaminen en mineralen. Het kleinere volume is ideaal voor kinderen die moeite hebben met grotere hoeveelheden. NutriniDrink Compact Multi Fibre verbetert significant de therapietrouw en voedingsinname vergeleken met standaard drinkvoedingen voor kinderen en verbetert de groei van kinderen (met verschillende aandoeningen) die aanvulling op hun normale voeding nodig hebben5.
Met drie smaken biedt NutriniDrink Compact Multi Fibre veel variatie, om zo de therapietrouw nóg beter te ondersteunen.
NutriniDrink Compact Multi Fibre is een voeding voor medisch gebruik. Dieetvoeding bij ziektegerelateerde ondervoeding en groeiachterstand. Gebruiken onder medisch toezicht.

  

Wilt u meer lezen over NutriniDrink Compact Multi Fibre?

Download hier NutriniDrink Compact Multi Fibre brochure

Of bezoek onze website voor meer informatie

NutriniDrink Compact Multi Fibre is en voeding voor medisch gebruik. Dieetvoeding bij ziektegerelateerde ondervoeding en groeiachterstand. Gebruiken onder medisch toezicht.

Aanvragen Starterbox

De Starterbox NutriniDrink Compact Multi Fibre is een box om patiënten te ondersteunen die starten met het gebruik van NutriniDrink Compact Multi Fibre. De Starterbox bevat van alle drie de smaken een flesje. NutriniDrink Compact Multi Fibre kan als volledige drinkvoeding of als aanvulling op de gewone voeding gebruikt worden.
NutriniDrink Compact Multi Fibre is een voeding voor medisch gebruik. Dieetvoeding bij ziektegerelateerde ondervoeding en groeiachterstand.
Te gebruiken onder medisch toezicht.
De arts of diëtist kan deze Starterbox aanvragen wanneer zij NutriniDrink Compact Multi Fibre adviseren.

Vraag hier uw starterbox aan

Ondersteunende materialen

Bij Nutricia streven we ernaar kinderen met ADHD te ondersteunen bij de therapietrouw. Ook wanneer er sprake is van voedingsproblemen. Nutricia is marktleider en pionier op het gebied van medische voedingen. We bieden een breed scala aan producten, diensten en tools die ondersteunen bij het verbeteren van de voedingsstatus. Zo dragen we bij aan een betere kwaliteit van leven voor zowel het kind als het gezin.

Verwijzen naar diëtist in uw regio

Voor de juiste voedingsinterventie en begeleiding kunt ook uw patiënten doorverwijzen naar de diëtist. Mocht u nog niet samenwerken met een diëtist, dan kunt u via de NKD website een diëtist in de buurt vinden.

Prevalentie van ADHD bij kinderen in Nederland wordt geschat op3 tot 5 procent3. Medicatie is onderdeel van de behandeling van ADHD en wordt door ongeveer 70% van de kinderen met ADHD gebruikt6.
Klik hier voor meer informatie

Wist u dat 1 op de 3 kinderen met ADHD al bij de diagnose in een slechte voedingstoestand verkeert? Dit kan toenemen tot 50% na 30 maanden behandeling met methylfenidaat1.
Klik hier voor meer informatie

Diagnosticeer tijdig ondervoede kinderen met ADHD en voorkom korte en lange termijn gevolgen.
De Zorgstandaard ADHD geeft u handvatten hoe u dit het beste kunt doen3.

Hierdoor kunnen kinderen tijdig worden gesignaleerd om goede groei en ontwikkeling te waarborgen.
Klik hier voor meer informatie

Indien de voedingsbehoefte van het ondervoede kind met ADHD niet behaald kan worden met gewone voeding, kan medische drinkvoeding overwogen worden als aanvulling op het dieet3.

Zorg dat het kind weer terug komt op zijn groeicurve.
Klik hier voor meer informatie

Referenties

  1. Frank E, et al. Examining why patients with attention-deficit/hyperactivity disorder lack adherence to medication over the long term: a review and analysis. J Clin Psychiatry. 2015;76:e1459-68.
  2. Clavenna A, et al. Safety of medicines used for ADHD in children: a review of published prospective clinical trials Arch Dis Child 2014;99:866–872.
  3. Padilha SCOS, et al. Efficacy and safety of drugs for attention deficit hyperactivity disorder in children and adolescents: a network meta-analysis. Eur Child Adolesc Psychiatry. 2018;27:1335-45.
  4. Wallace M, et al. Better care through better nutrition: value and effects of medical nutrition - A summary of the evidence base. 4th version. Brussels: MNI, 2017.
  5. Hubbard GP et al. Energy-dense, low-volume paediatric oral nutritional supplements improve total nutrient intake and increase growth in paediatric patients requiring nutritional support: results of a randomised controlled pilot trial. Eur J Pediatr. 2020 Sep;179(9):1421-1430.