Onderwerpen in dit artikel:

Gemiddelde aanbevolen hoeveelheden voedingsmiddelen voor kinderen

Het Voedingscentrum heeft de richtlijnen Schijf van Vijf ontwikkeld op basis van de Richtlijnen Goede Voeding 2015. De Schijf van Vijf maakt inzichtelijk wat een gezond voedingspatroon is en is praktisch toepasbaar voor consumenten en professionals. De richtlijnen Schijf van Vijf kunnen als uitgangspunt gebruikt worden om het voedingspatroon en de voedingstoestand bij kinderen met ADHD te verbeteren.

Tabel 1: Gemiddelde aanbevolen hoeveelheden voedingsmiddelen voor gezonde kinderen1.

Aangepast uit: Voedingscentrum de richtlijnen schijf van vijf.

Als gewichtsverlies een probleem wordt

Als kinderen niet in staat zijn om voldoende voedingsmiddelen binnen te krijgen kan er een disbalans ontstaan tussen voedingsbehoefte en voedselinname van het kind. Hierdoor kan het kind gewicht gaan verliezen en acuut en/of chronisch ondervoed raken.
Indien er sprake is van gewichtsverlies, kunnen de volgende strategieën worden overwogen2:

 • Medicatie innemen met of na het eten, in plaats van vóór de maaltijd;
 • Het nemen van extra maaltijden of snacks in de vroege ochtend of laat in de avond wanneer het eetlustremmende effect minder is;
 • Advies van een diëtist; vind een diëtist in uw regio  
 • Consumeren van calorierijke voedingsmiddelen met een goede voedingswaarde (geen extra suikers!);
 • Tijdelijk onderbreken van de medicamenteuze behandeling

Gewichtsverlies tegengaan

Als er een groeiachterstand optreedt, overweeg dan een geplande onderbreking van de medicatie (bijvoorbeeld tijdens schoolvakanties) om inhaalgroei mogelijk te maken.
Om gewichtsverlies tegen te gaan moet de disbalans tussen voedingsbehoefte en voedselinname (tekorten aan energie, eiwit en andere voedingstoffen) worden hersteld.
Indien de voedselinname tussen 75 en 100 % van de voedingsbehoefte van het kind bedraagt kunnen de volgende strategieën worden overwogen3:

 • Verrijking dieet d.m.v. standaard voedingsmiddelen
 • Verrijking dieet d.m.v. modules
 • Verrijking dieet d.m.v. drinkvoeding

Indien de voedingsbehoefte niet behaald kan worden met standaard voedingsmiddelen en voedingsadviezen kan medische (drink)voeding overwogen worden als aanvulling op het dieet.

Figuur 1: Strategieën om voedingsinname te verhogen.

Aangepast uit: Leidraad ‘Screening op- en behandeling van ondervoeding bij kinderen opgenomen in Nederlandse ziekenhuizen’, Stuurgroep Ondervoeding, 2016

Medische drinkvoeding

Medische voeding (voeding voor medisch gebruik) is specifiek samengestelde voeding die gebruikt kan worden als dieetvoeding bij ziektegerelateerde ondervoeding. Medische voeding bevat voedingsstoffen waaronder bijvoorbeeld extra eiwitten, vetten, vitaminen en mineralen die het lichaam dagelijks nodig heeft om goed te functioneren. Medische voeding voor kinderen is specifiek samengesteld voor de behoefte van een groeiend kind en om inhaalgroei te realiseren.
Drinkvoeding kan als aanvulling op het normale eten en drinken gebruikt worden.
Medische drinkvoeding kan uitkomst bieden voor wie met zijn dagelijkse voeding te weinig energie en voedingsstoffen binnenkrijgt. Medische drinkvoeding vult tekorten in het lichaam aan en verbetert de conditie, de spiermassa en de weerstand.

Klik hier voor meer informatie

Referenties

 1. www.voedingscentrum.nl
 2. Geestelijke gezondheidszorg. (2019). Zorgstandaard ADHD. GGZ-standaarden. https://www.ggzstandaarden.nl/zorgstandaarden/adhd/achtergronddocumenten/verdieping/medische-controle-tijdens-medicamenteuze-behandeling-van-adhd
 3. Stuurgroep Ondervoeding (2016). Leidraad ‘Screening op- en behandeling van ondervoeding bij kinderen opgenomen in Nederlandse ziekenhuizen’.