Onderwerpen in dit artikel:
Ontdek de vernieuwde receptuur in onze sondevoedingen
Wij introduceren een vernieuwde receptuur binnen ons sondevoedingsassortiment. De volgende sondevoedingen hebben de vernieuwde receptuur:
- Nutrison,
- Nutrison Multi Fibre,
- Nutrison Energy, en
- Nutrison Energy Multi Fibre.
Deze vernieuwde receptuur is gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten en voedingsrichtlijnen. Met deze aanpassingen sluiten we beter aan op de voedingsbehoeften van patiënten met sondevoeding. De aanpassingen betreffen veranderingen in:
- De P4 eiwitmix naar meer plantaardig eiwit
- Aanpassingen in micronutriënt concentraties in lijn met de ESPEN micronutrientenrichtlijn 20221
De eiwittransitie van onze P4 eiwitmix: De overgang naar meer plantaardig eiwit
De eiwittransitie pleit voor een verschuiving naar meer plantaardige eiwitten in het voedingspatroon.2 Dit advies heeft geleid tot een eerste stap in de eiwittransitie van onze P4 eiwitmix. In de vernieuwde P4 eiwitmix is de verhouding tussen dierlijke en plantaardige eiwitten aangepast naar meer plantaardig eiwit. Hierdoor zijn de producten met de vernieuwde receptuur meer in lijn met de aanbeveling rondom de eiwittransitie. De nieuwe P4 eiwitmix bestaat namelijk uit 78% plantaardige eiwitten ten opzichte van 40% in de bestaande P4 eiwitmix, en met behoud van goede tolerantie3 en hoge eiwitkwaliteit.4
Aanpassingen in micronutriënten: Concentraties in lijn met de recente ESPEN richtlijn
In 2022 bracht de European Society for Clinical Nutrition and Metabolism (ESPEN) een nieuwe voedingsrichtlijn uit met aanbevelingen voor de hoeveelheden van micronutriënten in klinische voeding. Op basis van deze richtlijn hebben wij de concentraties van een aantal micronutriënten aangepast. Zo is de concentratie van vitamine D verhoogd, zodat nu alle micronutriënten in lijn zijn met deze laatste ESPEN micronutriënten richtlijn.1
De nieuwe P4 eiwitmix heeft een hoge eiwitkwaliteit en aminozuurbeschikbaarheid
De nieuwe P4 eiwitmix heeft net als de bestaande P4 eiwitmix, een hoge eiwitkwaliteit (PDCAAS van 1.0). Deze eiwitmix heeft een gebalanceerd aminozuurpatroon, dat alle essentiële aminozuren bevat met concentraties boven de WHO aanbeveling.5 Daarnaast is aangetoond dat de aminozuur- beschikbaarheid van de nieuwe P4 eiwitmix in het bloed vergelijkbaar is met die van de bestaande P4 eiwitmix.4 Bovendien toont wetenschappelijk onderzoek aan dat soja- en erwteneiwitisolaat die in medische voedingen worden gebruikt een vergelijkbaar anabool effect kunnen hebben als de melkeiwitten caseïne en wei-eiwit.6-8
Niet-coagulerende eigenschappen van P4 eiwitmix voor een goede tolerantie
Voor een goede verdraagzaamheid van de sondevoeding is een goede en snelle verteerbaarheid erg belangrijk. Hierbij speelt de keuze van het soort eiwit in sondevoeding een belangrijke rol. Dit bepaalt namelijk de mate van coagulatie die in de maag plaatsvindt en daarmee uiteindelijk ook de snelheid van de maaglediging.9,10 Terwijl caseïne de neiging heeft om te klonteren in de zure omgeving van de maag, coaguleren wei-, soja- en erwteneiwit niet. Dit betekent dat sondevoedingen die wei-eiwit en plantaardige eiwitten bevatten voor een snellere maaglediging kunnen zorgen dan caseïne-dominante sondevoedingen.9,10
De nieuwe P4 eiwitmix: Behoud van goede tolerantie en therapietrouw
Bij sondevoeding patiënten is het nastreven van een goede maagdarmtolerantie belangrijk. Hierdoor kan het lichaam de voeding goed verwerken en opnemen, zonder ongemakken of complicaties. Patiënten met een goede maagdarmtolerantie ervaren namelijk minder vaak klachten, zoals diarree, braken en buikpijn.
In een klinische studie met 100 sondevoedingpatiënten is onder andere onderzocht of de tolerantie en de therapietrouw van de nieuwe P4 eiwitmix vergelijkbaar is met sondevoedingen die de patiënten voorafgaand aan de studie gebruikten. Wanneer voedingsstoffen effectief door het lichaam opgenomen kunnen worden, zal dit bijdragen aan een optimale voedingstoestand Uit deze studie kwam naar voren dat het gebruik van sondevoedingen met de nieuwe P4 eiwitmix vergelijkbaar is met bestaande sondevoedingen op:3
Direct en persoonlijk advies
Bij Nutricia staan we altijd klaar om uw werk gemakkelijker en efficiënter te maken. Onze persoonlijke aanpak helpt u als zorgprofessional om uw patiënten nog beter te ondersteunen. Heeft u vragen of behoefte aan advies? Neem contact op met uw Nutricia-rayonmanager of met onze diëtisten van de Nutricia Medische Voedingsservice.
Referenties:
1. Berger MM, Shenkin A, Schweinlin A, et al. ESPEN micronutrient guideline. Clin Nutr 2022; 41(6): 1357-424.
2. Gezondheidsraad. Gezonde eiwittransitie. 13 December 2023 2023. https://www.gezondheidsraad.nl/onderwerpen/voeding/documenten/adviezen/2023/12/13/advies-gezonde-eiwittransitie.
3. van den Berg C, van Eijnatten E, Top P, et al. Gastrointestinal tolerance and compliance of reformulated tube feeds with a plant-dominant protein blend. Clinical Nutrition ESPEN 2024; 63: 1310.
4. Veldhorst M, van Eijnatten E, Morra A, Amodio S, Klebach M, Hofman Z. Amino acid availability of a new plant dominant protein blend compared to a dairy dominant protein blend and single casein and whey protein: A randomized crossover study. Clinical Nutrition ESPEN 2024; 63: 1173.
5. Joint WHO/FAO/UNU Expert Consultation. Protein and amino acid requirements in human nutrition, 2007.
6. Hofman Z, van Eijnatten EJ, Ligthart-Melis GC. Suitability of plant proteins in medical nutrition. Clinical Nutrition ESPEN 2024; 63: 1269-70.
7. Lim MT, Pan BJ, Toh DWK, Sutanto CN, Kim JE. Animal protein versus plant protein in supporting lean mass and muscle strength: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Nutrients 2021; 13(2): 661.
8. Singh RG, Guérin-Deremaux L, Lefranc-Millot C, et al. Efficacy of pea protein supplementation in combination with a resistance training program on muscle performance in a sedentary adult population: a randomized, comparator-controlled, Parallel Clinical Trial. Nutrients 2024; 16(13): 2017.
9. van den Braak CC, Klebach M, Abrahamse E, Minor M, Hofman Z, Knol J, Ludwig T. A novel protein mixture containing vegetable proteins renders enteral nutrition products non-coagulating after in vitro gastric digestion. Clin Nutr 2013; 32(5): 765-71.
10. van Eck EB, Hofman Z, van Eijnatten EJM, Knol J, Renes IB, Abrahamse E. Plant protein dominant enteral nutrition, containing soy and pea, is non-coagulating after gastric digestion in contrast to casein dominant enteral nutrition. Food Res Int 2024; 197(Pt 1): 115162.
Nutrison, Nutrison Multi Fibre, Nutrison Energy en Nutrison Energy Multi Fibre zijn voedingen voor medisch gebruik bij ziektegerelateerde ondervoeding voor patiënten met een normale of verhoogde energiebehoefte. Deze informatie is uitsluitend bestemd voor (para)medici.