Lichaamshouding tijdens de maaltijd voor patiënten met slikproblemen of dysfagie

07 Feb 2019

Laatste wijziging: 07 feb 2019

Hier vindt u enkele tips voor de lichaamshouding tijdens de maaltijd voor patiënten met slikproblemen.

Zit rechtop
Zorg ervoor dat iemand met dysfagie zo rechtop mogelijk zit - ondersteun de patiënt met kussens als hij/zijzelf niet rechtop kan blijven zitten.

Hoofd naar voren/kin naar beneden
Vraag de persoon het hoofd naar voren te buigen met de kin iets naar voren. Vaak wordt gedacht dat iemand met dysfagie het beste het hoofd naar achteren kan houden om zo de slokdarm te openen, maar dit maakt het slikken juist moeilijker.

Ondersteun de zwakke zijde van het lichaam
Is iemand met slikproblemen aan de ene kant van het lichaam zwakker dan aan de andere kant, zorg dan voor ondersteuning aan de zwakke kant.

Zit op of onder ooghoogte
Helpt u degene met dysfagie bij het eten, zorg dan dat u op dezelfde hoogte of iets onder de ooghoogte van de persoon zit. Dit maakt het makkelijker voor hem/haar om het hoofd in de meest toepasselijke houding te houden.

Plaats de voeding aan de sterke kant van de mond
Is er sprake van gelaatzwakte, zorg dan dat u aan de kant zit die het sterkst is en plaats het eten aan die kant in de mond, om maximaal voor zorgvuldig eten te zorgen.

Zit aan de kant die maximaal voor zorgvuldig eten zal zorgen

Denk aan problemen met zien, verzitten en plaatsing van voedsel
Houd er tot slot rekening mee dat gezichtsproblemen van invloed zijn op de zithouding en de plaatsing van het eten - bijvoorbeeld, zorg ervoor dat het voedsel binnen handbereik is en dat degene met dysfagie het kan zien.

Nutricia heeft een speciaal assortiment producten met amylaseresistente eigenschappen, aangepast aan de behoeften van de dysfagiepatiënt: de Nutilis producten.
Dit zijn voedingen voor medisch gebruik bij ziektegerelateerde ondervoeding en geschikt voor patiënten met slikproblemen. Uw arts of diëtist kan een voeding voor medisch gebruik adviseren. Overleg dus altijd met uw arts of diëtist of Nutilis geschikt is voor u.

Gerelateerde producten: