Optimalisatie van de eetomgeving voor patiënten met slikproblemen

07 Jan 2019

Laatste wijziging: 07 jan 2019

Verminderen van afleiding kan helpen bij de concentratie tijdens de maaltijd.

Zorgt u voor iemand met slikproblemen, het is van belang zowel op de eetomgeving te letten als op de maaltijd zelf, om meer veiligheid te kunnen bieden.

Een eetomgeving die niet uitnodigend is, kan ertoe leiden dat iemand geen zin meer in eten heeft en daardoor onvoldoende voeding en vocht binnenkrijgt. Een omgeving met veel afleiding kan de concentratie op veilig doorslikken verminderen en leiden tot veiligheidsrisico’s.

De volgende tips kunnen u helpen ervoor te zorgen dat de eetomgeving optimaal is voor de persoon voor wie u zorgt, om van een veilige en voedzame maaltijd te genieten:

  • Verminder mogelijke afleiding: minimaliseer het aantal mensen dat in de eetomgeving rondloopt, zet de tv of radio uit of zet het geluid zachter, vermijd harde geluiden van bijvoorbeeld een magnetron of oven die uitgaat.
  • Creëer een uitnodigende sfeer: het gebruik van een tafelkleed, placemats, planten, foto’s en gordijnen in een eetomgeving kan een warme sfeer creëren die bijdraagt aan het genieten van een maaltijd.
  • Geur en presentatie: de prettige geur en de presentatie van het eten kunnen helpen de eetlust op te wekken, aangezien ook de ogen en neus betrokken zijn bij de maaltijd.

Nutricia heeft een speciaal assortiment producten met amylaseresistente eigenschappen, aangepast aan de behoeften van de dysfagiepatiënt: de Nutilis producten.

Dit zijn voedingen voor medisch gebruik bij ziektegerelateerde ondervoeding en geschikt voor patiënten met slikproblemen. Uw arts of diëtist kan een voeding voor medisch gebruik adviseren. Overleg dus altijd met uw arts of diëtist of Nutilis geschikt is voor u.

Gerelateerde producten :