Vermijd risicovolle voedingswaren voor patiënten met slikproblemen

07 Dec 2018

Laatste wijziging: 07 dec 2018

Sommige voedingsmiddelen zijn erg moeilijk te kauwen, in de mond te bewegen en veilig door te slikken. Bij bepaalde voedingsmiddelen voor patiënten met slikproblemen is extra zorg nodig, andere dienen geheel te worden vermeden.

Hieronder vindt u voorbeelden van voedingsmiddelen die mogelijk moeilijk te eten zijn:

  • Draderig, vezelig voedsel: ananas, selderij, sperziebonen, sla
  • De schil van groente en fruit: tuinbonen, bruine bonen, kapucijners, doperwten, druiven
  • Gerechten met gemengde consistentie: gebakken fruit, ontbijtgranen die niet geheel in melk oplossen, zoals muesli
  • Knapperig voedsel: toast, bladerdeeg, chips
  • Kruimelig voedsel: een taartbodem, droge koekjes, een ovenschotel met kruimellaag
  • Harde voedingsmiddelen: harde snoepjes en toffees, noten en zaden
  • Kaf, schil of dop: bij maïs en grof brood met veel granen

Nutricia heeft een speciaal assortiment producten met amylaseresistente eigenschappen, aangepast aan de behoeften van de dysfagiepatiënt: de Nutilis producten.

Dit zijn voedingen voor medisch gebruik bij ziektegerelateerde ondervoeding en geschikt voor patiënten met slikproblemen. Uw arts of diëtist kan een voeding voor medisch gebruik adviseren. Overleg dus altijd met uw arts of diëtist of Nutilis geschikt is voor u.

Gerelateerde producten :