Onderwerpen in dit artikel:


FortiFit® Powder zoveel meer dan alleen eiwitpoeder

Ondervoeding met spiermassaverlies kan een negatieve impact hebben op de algehele gezondheid, het ziekteproces en de kwaliteit van leven.1 Spieropbouw kan gestimuleerd worden door inname van voldoende voedingsstoffen, zoals eiwit. FortiFit® Powder met ActiSyn™ is speciaal ontwikkeld met als doel spierbehoud en -opbouw. FortiFit® Powder is een gemakkelijk oplosbare medische drinkvoeding in poedervorm op basis van 100% wei-eiwit, leucine en vitamine D (ActiSynTM) en een breed pakket aan nutriënten gericht op spieropbouw.

Fortifit powder eigenschappen

FortiFit® Powder met extra’s voor spieropbouw

Bepaalde voedingsstoffen kunnen de spiermassa, spierkracht en/of spierfunctie extra stimuleren.2-4 FortiFit® Powder met ActiSyn™ bevat een unieke combinatie van voedingstoffen die de spiereiwitsynthese ondersteunen.3,5-9

De specifieke ingrediënten van ActiSyn™ zijn:

 • Wei-eiwit

Wordt snel verteerd en opgenomen en is rijk aan alle essentiële aminozuren. 10

 • Leucine

Dit essentiële aminozuur is een belangrijke bouwsteen voor spiereiwitten maar heeft ook een signaalfunctie voor de stimulatie van de spiereiwitsynthese.11

 • Vitamine D

Een slechte vitamine D-status draagt bij aan anabole resistentie.12,13 Ook speelt vitamine D een rol bij de opname van leucine in de spiercel en draagt daarmee bij aan de stimulatie van spiereiwitsynthese.14

Een unieke, krachtige combinatie voor spieren

In deze korte video leggen we uit hoe ActiSynTM werkt.

ActiSyn de krachtige motor in FortiFit Powder

De unieke samenstelling van FortiFit® Powder met ActiSynTM ondersteunt de spiereiwitsynthese bij de eiwitondervoede patiënt. Deze krachtige combinatie van wei-eiwit, extra leucine en vitamine D leidt bewezen tot spiermassagroei en krachttoename.9,15,16 Dit resultaat is ook te zien zonder specifiek bewegingsprogramma.

Voordelen ActiSyn

Wei-eiwit bij spieropbouw

FortiFit® Powder bevat 100% wei-eiwit. Wei-wit heeft de voorkeur bij spieropbouw, het wei-eiwit is namelijk rijk aan essentiële aminozuren, waaronder de essentiële Branched-Chain Amino Acids (BCAA’s) L-leucine, L-valine en L-isoleucine. Met name deze BCAA’s  ondersteunen spieropbouw en spierkracht.10,17,18

Wei-eiwit wordt bovendien snel verteerd en opgenomen voor de spiereiwitsynthese19,20 en leidt zo tot een hogere spiereiwitsynthese dan caseïne.21 Een portie gemaakt met FortiFit® Powder bevat 20,7 gram wei-eiwit.

Snelle vertering en opname voor optimale spiereiwitsynthese

L- leucine stimuleert spiereiwitsynthese

Het essentiële aminozuur L-leucine is een belangrijke bouwsteen voor spiereiwitten. Naast die opbouwende functie heeft het ook een extra stimulerende werking op de spiereiwitsynthese. Bij ouderen en zieken verloopt de opbouw van eiwitten moeizamer door anabole resistentie. Bij ouderen kan spiereiwitsynthese gestimuleerd worden door inname van voldoende essentiële aminozuren en extra L-leucine.11,22,23 In een portie van FortiFit® Powder zit 2,8 gram L-leucine. 

Leucine

Vitamine D ondersteunt het anabole effect van leucine

Een optimale vitamine D-status is van belang is voor het behoud van sterke spieren en botten. De vitamine D-status van veel zieken en ouderen is echter laag24 en dat heeft een negatieve impact op functioneren. Zo zijn lage vitamine D spiegels geassocieerd met een hoger risico op vallen. Vitamine D helpt de normale spierwerking te behouden en de risico’s van vallen te verminderen. En vitamine D kan de spieren gevoeliger maken voor het anabole effect van leucine.14 In een portie FortiFit® Powder zit 20 µg vitamine D.  

Vitamine D

De FortiFit®-lijn wanneer spierbehoud en spieropbouw het doel zijn

De FortiFit-lijn met ActiSynTM bestaat uit

-      kant-en-klare drinkvoeding FortiFit® Energy ontwikkeld voor de patiënt met energie- en eiwitondervoeding en

-      drinkvoeding in poedervorm FortiFit® Powder ontwikkeld voor patiënt met eiwitondervoeding.

 

FortiFit® Powder met ActiSyn™ is geschikt voor

Patiënten met ziektegerelateerde ondervoeding met spierverlies, tijdens prehabilitatie, bij medische behandeling, sarcopenie, herstel en/of revalidatie met als doel behoud of opbouw van spiermassa, spierkracht en spierfunctie. Denk daarbij onder andere aan:

 • Patiënten met ziektegerelateerde ondervoeding met spierverlies, tijdens prehabilitatie, bij medische behandeling, sarcopenie, herstel en/of revalidatie met als doel behoud of opbouw van spiermassa, spierkracht en spierfunctie. Denk daarbij onder andere aan:
  • Revalidatie na operatie
  • (Heup)fracturen na vallen
  • Voorbereiding op operatie (prehabilitatie)
  • Ouderen
  • Post-IC opname
  • Covid-19 herstelzorg
  • Geriatrische revalidatie
  • Patiënten met sarcopenie of sarcopene obesitas

  Voor vragen en meer informatie over Nutricia medische voeding staat de Medische Voeding Service voor u klaar.

  FortiFit® Powder is een voeding voor medisch gebruik. Dieetvoeding bij ziektegerelateerde ondervoeding en spierverlies. Uitsluitend te gebruiken onder medisch toezicht. Deze informatie is bestemd voor (para)medici.

   

  Referenties

  1. Kenniscentrum ondervoeding website (geraadpleegd augustus 2023)
  2. Bauer J, et al. J Am Med Dir Assoc. 2013;14:542-559.
  3. Rondanelli M, et al. Am J Clin Nutr 2016;103:830–840.
  4. Dimori S, et al. Aging Clin Exp Res 2018;30:951–958.
  5. Kramer IF, et al. Clin Nutr. 2017;36:1440-9.
  6. Luiking YC, et al. Nutr J. 2014;13:9.
  7. Chanet A, et al. J Nutr. 2017;147:2262-71.
  8. Kramer IF, et al. J Clin Endocrinol Metab 2015;100:4124-32.
  9. Rondanelli M, et al. J Cachexia Sarcopenia Muscle. 2020;11(6):1535 – 1547.
  10. Pennings B, et al. Am J Clin Nutr. 2011;93(5):997-1005.
  11. McKendry J, et al Nutrients. 2020;12(7).