Onderwerpen in dit artikel:

In 100 jaar heeft de ketogeen dieettherapie zich ontwikkeld tot een dieetbehandeling waarbij beschikbare (medische) voeding het tot een volwaardig nutritioneel dieet maakt. Hulpmiddelen en services maken de toepassing eenvoudiger.

27 juli 2021 Leestijd: 5


Een evolutie in ketogene voeding

In de 20ste eeuw werd ketogeen dieettherapie samengesteld met normale voedingsproducten. In de vroege jaren kon dit zelfs betekenen dat grote hoeveelheden boter of slagroom een belangrijk onderdeel waren van het dagelijks menu. Niet alleen is dit weinig smakelijk voor de patiënt, het vergroot ook de kans op nutritionele deficiënties.

100 jaar later zijn er steeds meer gewone voedingsmiddelen die passen binnen een ketogeen dieettherapie, zoals olijfolie en avocado’s, die het dieet lekkerder en gevarieerder maken.
En er is medische voeding ontwikkeld die ketogeen dieetherapie nutritioneel volwaardig en gemakkelijker maakt.

In 1990 kwam de eerste dieetvoeding beschikbaar specifiek voor deze dieettherapie: Liquigen en MCT olie. Later introduceerde Nutricia verschillende KetoCal producten.

Dieetvoeding wordt als aanvulling op gewone voeding gegeven, maar sommige producten kunnen ook als volledige voeding gebruikt worden, bijvoorbeeld als fles- of sondevoeding.

Een evolutie in hulpmiddelen en services

Meerdere hulpmiddelen en services maken tegenwoordig de toepassing van ketogeen dieettherapie een stuk makkelijker dan 100 jaar geleden. Zowel voor zorgverleners (neurologen, diëtisten en verpleegkundigen) als voor ouders en patiënten.

Diëtisten en verpleegkundigen gebruiken de KetoGids om ouders en patiënten die starten met een ketogeen dieettherapie te trainen. Deze presentatie van meer dan 80 slides bespreekt alle aspecten van de dieetbehandeling.

Er bestaan vele recepten voor smakelijke maaltijden, of het nu om ontbijt, lunch, diner of een tussendoortje gaat. Voor elk type ketogeen dieettherapie zijn er vele opties. Nutricia ontwikkelde een online receptenplatform KetoCafé. Want elke maaltijd is een gemeenschappelijk moment in ons dagelijks leven, dat voor iedereen plezierig moet zijn. Oók als het een ketogene maaltijd betreft.

Een KetoCalculator zorgt ervoor dat elke maaltijd kan worden aangepast aan het persoonlijk ketogeen dieetadvies. Dit berekeningsprogramma kost weinig tijd om uit te leggen en is gemakkelijk in het gebruik door ouders en patiënten.

Wilt u op de hoogte blijven?