Wist u dat sommige patiënten last kunnen hebben van smaakveranderingen?

Bepaalde aandoeningen, behandelingen of medicatie kunnen de smaak- en geurbeleving beïnvloeden. Bij kanker en de behandeling daarvan komt het veel voor maar bijvoorbeeld ook bij de ziekte van Alzheimer, Parkinson, nieraandoeningen, diabetes of behandelingen met medicatie zoals bepaalde antibiotica1. Daarnaast gaat ook het ouder worden gepaard met het verlies van reuk en smaak2.

Mogelijke gevolgen voor de patiënt3 4:

  • Verminderde voedingsinname en gewichtsverlies wat kan leiden tot ondervoeding: een belangrijke voorspeller van overleving, behandelrespons en toxiciteit van behandeling.
  • Verlies van spiermassa en kracht wat kan leiden tot minder mobiliteit en zelfredzaamheid.
  • Lagere kwaliteit van leven.

Unieke en innovatieve smaken drinkvoeding bij smaakverandering

Nutricia heeft nu 4 unieke smaken Nutridrink® Compact Protein om de dieetbehandeling bij patiënten met smaakverandering te ondersteunen. Deze smaken zijn getest en gevalideerd door oncologische patiënten5. Door deze smaaksensaties kunt u de dieetbehandeling nog beter afstemmen op de individuele behoefte en omstandigheden van uw patiënten.

Activatie van de trigeminuszenuw

Het trigeminale somatosensorische systeem, samen met de waarneming van smaken door de smaakpapillen in de mond, speelt een belangrijke rol in de algehele smaakbeleving. De trigeminuszenuw neemt waar of iets pittig, verfrissend of prikkelend smaakt maar ook warm of koud. De unieke smaken; verfrissende rode vruchten, verfrissende komkommer-limoen, verfrissende kokos en pittige tropical-gember, zijn ontwikkeld om de trigeminuszenuw te stimuleren om patiënten te ondersteunen waarbij voedsel minder, anders of niet lekker smaakt.

Verfrissende rode vruchtensmaak, verfrissende komkommer-limoensmaak en verfrissende kokossmaak

Deze varianten bevatten mentholderivaten voor een verfrissend mondgevoel door activatie van de trigeminuszenuw6. Dit kan helpen bij onder andere een bittere of metaalsmaak.

Pittige tropical-gembersmaak

De smaak pittige tropical-gember geeft een licht pittige sensatie door capsaïcine, een stof die van nature aanwezig is in chilipepers. Het zorgt voor een verwarmend mondgevoel door activatie van de trigeminuszenuw7. Het kan helpen bij weinig smaak of om een onprettige smaak weg te nemen.

Uitgebreid variëren met Nutridrink Compact Protein

Laat uw patiënten zelf proeven

Nutridrink Compact Protein is een voeding voor medisch gebruik. Dieetvoeding bij ziektegerelateerde ondervoeding. Uitsluitend te gebruiken onder medisch toezicht. Deze informatie is bestemd voor (para)medici.

Referenties

  1. Syed et al. The Impact of Aging and Medical Status on Dysgeusia. Am J Med 2016;129:753.e1-753.e6
  2. Boyce, Shone. Eff ects of ageing on smell and taste. Postgrad Med J 2006;82:239-241
  3. Boltong A et al. Support Care Cancer 20(11):2765–2774, 2012
  4. Arends J et al. ESPEN guidelines on nutrition in cancer patients,
  5. De Haan et al. Supportive Care in Cancer (2021) 29: 5691 - 5699
  6. TRP Ion Channel Function in Sensory Transduction and Cellular Signaling Cascades Boo
  7. Tominage et al. Chem. Senses 30 (suppl 1): i191-i192, 2005