Neem de tijd voor de maaltijd met patiënten met slikproblemen

07 Mar 2019

Laatste wijziging: 07 mrt 2019

Te snel eten en drinken kan leiden tot risico’s tijdens de inademing

Een belangrijke rol bij het helpen van iemand die moeite heeft met slikken, is ervoor te zorgen dat hij/zij niet te snel eet.
Door te snel te eten en drinken kan iemand zich verslikken, met het risico dat voedsel in de luchtwegen of longen terechtkomt.
Iemand helpen langzamer te eten en drinken kan een uitdaging zijn, maar hier vindt u een aantal strategieën die u kunt toepassen. Deze omvatten:

  • Gesproken hulp zoals “neem je tijd”, “leg de vork/lepel na iedere hap maar even neer” en “denk eraan dat je moet kauwen”.
  • Gebruik een kleinere lepel of vork zodat er bij iedere hap minder voedsel binnenkomt.
  • Gebruik zwaar bestek.
  • Eten opscheppen van een serveerschaal zorgt ervoor dat men kleinere porties kan serveren, wat de maaltijd vertraagt en tijd biedt voor pauzes in de maaltijd.
  • Optimalisatie van de eetomgevingzie ons artikel om te lezen hoe u dit aanpakt.
  • Vul glazen met een kleine hoeveelheid drinken om te voorkomen dat er in één keer te veel gedronken wordt.

Nutricia heeft een speciaal assortiment producten met amylaseresistente eigenschappen, aangepast aan de behoeften van de dysfagiepatiënt: de Nutilis producten.
Dit zijn voedingen voor medisch gebruik bij ziektegerelateerde ondervoeding en geschikt voor patiënten met slikproblemen. Uw arts of diëtist kan een voeding voor medisch gebruik adviseren. Overleg dus altijd met uw arts of diëtist of Nutilis geschikt is voor u.

Gerelateerde producten :