The spectrum of picky eating
Als u vragen heeft over zwangerschap, borstvoeding of Nutrilon en Olvarit. Bellen is gratis en we zijn de hele week 24 uur per dag bereikbaar.
Voor persoonlijk advies over medische voeding kunt u gratis contact opnemen met de diëtisten van Nutricia. Wij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8:30 tot 17:00 uur.
Beste Nutricia Academy gebruiker,
Om de veiligheid van persoonlijke gegevens te blijven garanderen, hebben we ons inlogsysteem op ons platform voor zorgprofessionals verbeterd. Om in te loggen, moet u daarom uw wachtwoord vernieuwen.
Klik hieronder op "Wachtwoord vergeten" klikken om dit te doen. U hoeft dit slechts één keer te doen om daarmee de beveiliging van uw account te verbeteren.
Bedankt voor uw tijd en veel plezier op ons platform!
Van kieskeurige eter tot een kind met ARFID: wat zijn de verschillen, wat is de relatie met de voedingstoestand en groei en welke adviezen geef je ouders? Het kwam allemaal aan bod tijdens het interactieve webinar “The spectrum of picky eating”, dat op donderdag 18 juni 2020 live via Nutricia Campus te volgen was. Moderator: Dr. Rosan Meyer.
‘Er bestaat helaas geen universele definitie voor kieskeurige eters.’ Aan het woord is senior kinderdiëtist Chris Smith, hoofd Diëtetiek Royal Alexandra Children’s Hospital in Brighton (UK). Smith ziet “picky eating” als een paraplu-term voor alle onwil om iets te eten. Kieskeurige eters hebben volgens hem vaak duidelijke voedselvoorkeuren. ‘Als we kieskeurige eters onderverdelen in een piramide, bestaat de basis uit milde kritische eters. Aan de top staan kinderen met Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder ARFID.’ Kinderen met ARFID vermijden voedsel met een bepaalde kleur, textuur of smaak. ‘Het is behoorlijk lastig om het verschil te zien tussen kieskeurig eten en ARFID’, aldus Rebecca Thomas, diëtist met een eigen praktijk in Baltimore in de Verenigde Staten. Ze besprak de grootste verschillen tussen kieskeurige eters en ARFID aan de hand van een overzichtelijke slide. Een belangrijk verschil is bijvoorbeeld dat kinderen met ARFID bang zijn zich te verslikken, te stikken, bang om te braken, ze voelen zich vol en hebben vaak buikpijn. Bijna 50% van de kinderen met ARFID geeft aan angst te hebben voor braken of stikken.’
Een belangrijke oorzaak van het optreden van kieskeurigheid is volgens Smith het laat starten met bijvoeding, of het weinig variëren in structuren en smaken. Daarnaast is volgens Smith ook de interactie tussen ouder en kind tijdens het eten van invloed. Volgens hem zijn er 4 opvoedstijlen en je kunt ontdekken welke opvoedstijl bij ouders past door ze de vraag te stellen “Wat doe je als je kind niet eet”. Kinderen van ouders die tot de categorie “controlling” behoren, hebben een groter risico op een groeiachterstand. Smith: ‘Als je ouders kunt sturen naar de categorie “responsive”, kun je kieskeurig eten bij het kind vaak voorkomen en het helpt ook bij de aanpak van het probleem.’
Thomas merkt op dat kinderen met ARFID vaak “sensorische superproevers” zijn. Deze kinderen pikken smaken, texturen en presentatie intenser op. Zij kunnen bijvoorbeeld courgette en champignons te glibberig vinden. ‘Maar ook kunnen de kinderen bijvoorbeeld een trauma hebben door eerder verslikken in voeding of door lichamelijk of psychisch misbruik. En ook bij kinderen met autisme en ADHD komt ARFID vaker voor.’