Gezond eten is belangrijk voor de groei en ontwikkeling van kinderen. Wanneer je kind langdurig onvoldoende eet, kun je je als ouder of verzorger zorgen maken of je kind ondervoed is. Te weinig eten is niet de enige oorzaak van ondervoeding. Bij bepaalde ziekten is de opname van voedingsstoffen verminderd of is de voedingsbehoefte van je kind verhoogd.

Symptomen van ondervoeding

Een van de belangrijkste indicaties van ondervoeding is een verminderde groei. De lengte en/of gewicht van je kind nemen dan niet toe volgens verwachting. De ontwikkeling van je kind wordt bijgehouden in een groeicurve. Je arts houdt er hierbij rekening mee dat ieder kind zich ontwikkelt in zijn eigen tempo. Het groeitempo van je kind kan worden verstoord door bijvoorbeeld ziekte of slecht eetgedrag. Ondervoede kinderen kunnen ook last hebben van weinig energie, neerslachtigheid en een minder goed werkend immuunsysteem, waardoor ze vatbaarder zijn voor bijvoorbeeld infecties.

Mogelijke oorzaken van ondervoeding

Ziekte is een belangrijke oorzaak voor ondervoeding en ondergewicht bij kinderen. Maar ook kinderen die niet ziek zijn, kunnen ondervoed raken. Aandoeningen kunnen op verschillende manieren leiden tot ondervoeding:

  • Onvoldoende voedselinname (bijvoorbeeld door eetproblemen of als gevolg van een slikstoornis);
  • Toegenomen energiebehoefte (bijvoorbeeld in het geval van koorts, infectie of een onderliggende ziekte);
  • Verhoogd verlies van voedingsstoffen (bijvoorbeeld bij diarree, braken of een verstoorde voedselvertering).

Raadpleeg je huis-, jeugd- of kinderarts als je je zorgen maakt over de gezondheid of ontwikkeling van je kind. Zie je eetproblemen bij je kind? Of groeit je kind minder goed of valt zelfs af in gewicht? Je arts kan vaststellen of er sprake is van ondervoeding en welke behandeling noodzakelijk is.

Medische voeding voor kinderen met ziektegerelateerde ondervoeding

Wanneer normale voeding niet lukt of niet voldoende is om in een goede voedingstoestand te blijven, kan medische voeding een oplossing zijn. Nutricia heeft verschillende producten, afgestemd op de leeftijd, voedingsbehoefte en smaakvoorkeur van je kind. Deze voedingen worden voorgeschreven door een arts of diëtist en dienen onder medisch toezicht te worden gebruikt.

Bent u een zorgprofessional en wilt u meer informatie over ziektegerelateerde ondervoeding bij kinderen? Log dan in op ons platform.