Onderwerpen in dit artikel:

Nutridrink PlantBased bevat 300 kcal en 12 gram eiwit in een 200 ml flesje. Dit product is op basis van erwt en soja en bevat alleen plantaardige ingrediënten. Daardoor is Nutridrink PlantBased zowel geschikt bij koemelkallergie als voor veganisten. Daarnaast is dit product ook in te zetten als verrassende (smaak)variatie door de plantaardige basis. Nu beschikbaar in de smaken mokka- en mango-passievruchten!


Ervaar Nutridrink PlantBased als een van de eersten

Om Nutridrink PlantBased te proeven hebben we een smaakpakket beschikbaar. In het smaakpakket zit een flesje van beide smaken van Nutridrink PlantBased: mango-passievruchten en mokka. Daarnaast bevat het een flyer met meer informatie over dit product. Deze flyer is gedrukt op groeipapier met bloemzaadjes.

Benieuwd naar de smaken? Bestel direct het smaakpakket, het is gratis: klik hier.

Nutridrink PlantBased als aanvullende en complete voeding

Nutridrink PlantBased bevat alle micronutriënten en kan daarom als aanvullende en complete drinkvoeding ingezet worden.7 De vitaminen en mineralen zijn in lijn met de WHO aanbevelingen7 en op plantaardige basis, zo komt vitamine D3 uit algen.

Het algemene advies is 1-3 flesjes per dag als aanvulling en 5-7 flesjes als volledige vervanging van de dagelijkse voeding. U kunt hier uiteraard van afwijken in uw advies op basis van de specifieke voedingsbehoefte van uw patiënt. Nutridrink PlantBased is niet geschikt voor kinderen onder de drie jaar.

Nutridrink PlantBased bevat hoog kwaliteit eiwit

Eiwitkwaliteit wordt bepaald door twee factoren: het aminozuurprofiel en de biologische beschikbaarheid van een eiwit. Met biologische beschikbaarheid wordt ook wel de verteerbaarheid en opname bedoeld.

Eiwitkwaliteit wordt vaak in PDCAAS (Protein Digestibility Amino-Acid Score) uitgedrukt. PDCAAS is momenteel de meest gebruikte maat om eiwitkwaliteit uit te drukken. Een PDCAAS van 100% procent geeft aan dat een eiwitbron een hoge kwaliteit heeft1, zie figuur 1.

Figuur 1: factoren die eiwitkwaliteit bepalen[1,5]

In Nutridrink PlantBased zijn twee hoogwaardige plantaardige eiwitbronnen gecombineerd: erwt en soja. Dit zorgt voor een optimaal aminozuurprofiel, volledig in lijn met de aanbevelingen van de FAO2, en een hoge biologische beschikbaarheid.3,4 De 12 gram erwt- en soja eiwit in Nutridrink PlantBased heeft een PDCAAS score van 100%.3-5 Vergelijkbaar met Nutridrink op basis van melkeiwitten. Daarmee is Nutridrink PlantBased een goede (smaak)variatie voor Nutridrink, zie figuur 2.

Figuur 2: vergelijking verschillende eiwitbronnen[3-5]

Steeds meer Nederlanders behoefte aan plantaardige opties

Steeds meer Nederlanders kiezen voor plantaardige opties vanwege levenswijze (bv. veganisten), voedselovergevoeligheid (bv. koemelkallergie) of duurzaamheid (bv. flexitariërs). Ook het Voedingscentrum adviseert een gemixt dieet van vlees, zuivel en meer plantaardig.8 Hieronder wat feiten op een rijtje:

Figuur 3: flexitariërs, veganisten en koemelkallergie in Nederland[9 - 12]

Vraag de materialen aan van Nutridrink PlantBased

Voor Nutridrink PlantBased hebben we verschillende materialen beschikbaar zoals flyers. De Nutridrink PlantBased materialen kunt u aanvragen bij de voor u bekende rayonmanager.

Heeft u vragen of wilt u persoonlijk advies?

Voor persoonlijk advies over medische voeding kunt u gratis contact opnemen met de diëtisten van Nutricia via de Nutricia Medische Voedingsservice. Wij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8:30 tot 17:00 uur (gratis) op 0800-0223322 of via het contactformulier.

Nutridrink PlantBased is een voeding voor medisch gebruik. Dieetvoeding bij ziektegerelateerde ondervoeding. Uitsluitend te gebruiken onder medisch toezicht. Deze informatie is uitsluitend bestemd voor (para)medici.

Referenties

  1. Leser, S. The 2013 FAO report on dietary protein quality evaluation in human nutrition: Recommendations and implications. Nutrition Bulletin, 2013, 38.4: 421-428.
  2. Report of Joint FAO/WHO/UNU Expert Consultation on Protein and Amino Acid Requirements in Human Nutrition. 2007
  3. Rutherfurd SM, et al. Protein digestibility-corrected amino acid scores and digestible indispensable amino acid scores differentially describe protein quality in growing male rats. The Journal of Nutrition, 2015, 145.2: 372-379.
  4. Yang H, et al. Evaluation of nutritional quality of a novel pea protein. Agro Food Industry Hi-Tech, 2012, 23.6: 8-10.
  5. Bruggink H, Dekker I, Weijs P & Kruizenga H. ‘De kwaliteit van eiwit’. Ned Tijdschr voor Voeding & Diëtetiek - 2020;75(4)
  6. Schaafsma, G. The Protein Digestibility – Corrected Amino Acid Score. The Journal of Nutrition, Volume 130, Issue 7, July 2000, Pages 1865S–1867S, https://doi.org/10.1093/jn/130.7.1865S
  7. Commission Delegated Regulation (EU) 2016/128 of 25 September 2015 supplementing Regulation (EU)   
  8. No 609/2013 of the European Parliament and of the Council as regards the specific compositional and information requirements for food for special medical purposes. Official Journal of the European Union 2016;L25:30-43.
  9. Meer plantaardig eten | Voedingscentrum
  10. Forse groei vegetariërs en veganisten volgens onderzoek VegaTrends 2020 | Vegetariersbond
  11. Feiten & cijfers: hoeveel veganisten zijn er eigenlijk? - VeganChallenge
  12. Meer dan de helft van de Nederlanders is 'flexitariër' | Voedingscentrum
  13. Koemelkallergie - Zuivel en Gezondheid.nl