Onderwerpen in dit artikel:


Welkom bij de "samen-sterk-tegen-ziektegerelateerde-ondervoeding" contest 2021

Ondervoeding met (ouderdoms)-gerelateerd spierverlies (verder spierverlies) kan nadelige gevolgen hebben voor de patiënt1,2. Spierverlies houdt in minder spierkracht, functionaliteit en vervolgens minder zelfstandigheid1-3. Deze nadelige gevolgen worden versterkt door ziektegerelateerde ondervoeding en betekent dat ondervoeding met spierverlies kan leiden tot een trager herstel bij revaliderende patiënten4. Een krachtig herstel voor deze patiënten vraagt om de juiste combinatie van voeding en beweging ter bevordering van de spiermassa en krachttoename5. Om de bijbehorende therapie te kunnen bieden aan de patiënt is een goede samenwerking tussen bijvoorbeeld de diëtist en de fysiotherapeut of een andere zorgprofessional, zoals een ergotherapeut of praktijkverpleegkundige, cruciaal.

Landingspagina_2

Je kunt hierbij onder andere denken aan patiënten die ondervoed zijn geraakt en spiermassa zijn verloren door:

 • (heup)fracturen na vallen6
 • COVID-19 revalidatie7
 • oncologische aandoeningen8
 • IC- opname9
 • cardiovasculaire aandoeningen10
 • respiratoire aandoeningen zoals COPD11

Wellicht heb je al een samenwerking opgestart of speel je al een tijd met het idee om een dergelijke samenwerking op te zetten. Dit is je kans om dit te delen met collega’s! Én zo kans te maken op 1 van de 3 te winnen Bodystat 500 BIA-meters plus de mogelijkheid om jouw idee te implementeren in de praktijk.

Doe mee en stuur je idee hier in!

Maak een foto, filmpje of PowerPoint van jouw multidisciplinaire samenwerking of idee met betrekking tot voeding en beweging bij patiënten met ziektegerelateerde ondervoeding met spierverlies. Begeleid de inzending met een korte toelichting op jouw idee en de samenwerking. De drie beste ideeën worden uitgekozen en winnen een Bodystat 500.

Daarnaast kun je ondersteuning ontvangen bij de implementatie van jouw idee vanuit Nutricia. De deelnemers krijgen op 15 oktober te horen wie er gewonnen heeft.

Klik hier om jouw idee in te dienen (info.medisch@nutricia.com)

Gewonnen en dan?

Met het winnen van een van de drie Bodystat 500 BIA-meters ter waarde van €1.649,- kun je de uitkomsten van jouw idee inzichtelijk maken door middel van metingen met je eigen gewonnen Bodystat 500. Meten is tenslotte weten! Naast de eventuele ondersteuning vanuit Nutricia om jouw plan te implementeren, gaat het natuurlijk vooral om de optimalisatie van de kwaliteit van zorg en de impact hiervan. Door de samenwerking met de fysiotherapeut, is het mogelijk dat de patiënt optimaal afgestemde zorg ontvangt op het gebied van voedings- en bewegingstherapie. Wanneer ook andere relevante zorgverleners zoals bijvoorbeeld de wijkverpleegkundige, de praktijkverpleegkundige en de ergotherapeut worden betrokken, kan dit de zorg rondom de revaliderende patiënt naar een hoger plan tillen.

Waar voldoet jouw inzending aan?

Jouw idee bestaat uit een multidisciplinaire samenwerking rondom ziektegerelateerde ondervoeding met spierverlies. Denk aan een samenwerking met bijvoorbeeld de fysiotherapeut, praktijkverpleegkundige of de ergotherapeut waarbij voedings- en bewegingstherapie centraal staan.

Startdatum voor inzendingen: 1 juli

Einddatum voor inzendingen: 30 september

Jouw idee kun je insturen in de vorm van:

 • Filmpje (MPEG-4) van maximaal 3 minuten
 • Foto met begeleidende tekst
 • PowerPoint presentatie van maximaal 4 slides

Het filmpje, de foto of PowerPoint presentatie wordt begeleid met de volgende gegevens:

 • Het doel van je idee
 • De patiëntengroep waar het idee aan is gerelateerd
 • Welke andere zorgdisciplines bij het initiatief betrokken zijn
 • Voor- en achternaam, naam en adres praktijk/gezondheidscentrum/zorginstelling/praktijk, postcode en plaats
 • E-mailadres
 • Telefoonnummer (niet verplicht, wel makkelijk)

- Bij het insturen van jouw idee geef je Nutricia automatisch toestemming om jou te benaderen indien je 1 van de 3 Bodystat 500 BIA-meters hebt gewonnen.

- Je geeft, wanneer je gewonnen hebt, toestemming om jouw idee te plaatsen op de Nutricia website voor zorgprofessionals.

Heb je vragen of wil je sparren? Neem dan contact op met jouw Nutricia contactpersoon of stuur een mail naar medischevoeding@nutricia.com.

Afbeelding-3

Meer informatie over de webinar "Voeding & Revalidatie”

Om de diëtist en fysiotherapeut (nog) dichter bij elkaar te brengen heeft Nutricia in samenwerking met Voeding & Visie op 10 juni j.l. het Webinar “Voeding & Revalidatie; van wetenschap naar praktijk” georganiseerd. Het webinar heeft als doel de revalidatie van patiënten kracht bij te zetten. In het najaar van 2021 wordt het webinar voor iedereen beschikbaar gesteld via het platform van Voeding & Visie www.voedingvisie.nl/webinars/voedingenrevalidatie

FortiFit® Energy Kies voor FortiFit® Energy voor uw patiënten met ondervoeding met spierverlies tijdens hun revalidatie of herstel. Klik hier voor (Een krachtig herstel voor uw revaliderende patiënt | Nutricia) meer informatie over FortiFit® Energy.

FortiFit® Energy is een voeding voor medisch gebruik. Dieetvoeding bij ziektegerelateerde ondervoeding met spierverlies. Uitsluitend te gebruiken onder medisch toezicht. Deze informatie is bestemd voor (para)medici.

Contact Nutricia

 • 0800-022 33 22
 • info.medisch@nutricia.com
 • www.nutricia.nl

Referenties:

 1. Cruz-Jentoft AJ & Sayer AA. Lancet. 2019;393:2636-46.
 2. Beaudart C et al. PLoS One. 2017;12(1):e0169548.
 3. Wang DX et al. Journal of Cachexia, Sarcopenia and Muscle 2020; 11: 3–25.
 4. Anani S et al. J. Clin. Med. 2020; 9, 2659.
 5. Rondanelli M, et al. Journal of Cachexia, Sarcopenia and Muscle 2020; 11: 1535–1547.
 6. Steihaug OM, et al. PLoS One. 2017;12(9):e0184780
 7. Welch C, et al. Aging Dis. 2020’11(6)1345-1351.
 8. Prado C et al. Proceedings of the Nutrition Society. 75(2);188-198.
 9. Peterson S. Nutr in Clinical Practice. 2015;31(1):40-48
 10. Pacifico J et al. Experimental Gerontology. 2020;131(19):1-19.
 11. Benz E, et al. Eur Respir Rev 2019; 28: 190049Benzv