Onderwerpen in dit artikel:

Moeders die geen borstvoeding (meer) konden geven, maakten aan het einde van de 19e eeuw nog gebruik van een voedster of min. Ze huurden andere moeders in om ook hun kind de borst te geven. Als een voedster (of min) te duur was of niet mogelijk, kreeg een baby gewone koemelk, al dan niet verdund met water. Koemelk wijkt qua samenstelling echter erg sterk af van moedermelk en werd bovendien in die tijd nog niet gepasteuriseerd. Mede hierdoor stierf in die tijd 1 op de 5 baby's voor het eerste levensjaar.


Onze lange historie

in 1894 slaagde professor Alexander Backhaus uit Duitsland er in om in zijn laboratorium een voeding te ontwikkelen met een samenstelling die wel geschikt was voor baby's. Dit betekende dat pasgeboren baby's die geen borstvoeding kregen, toch goed gevoed konden worden.

Backhaus sprak over zijn uitvinding op een internationaal congres in Berlijn in 1896. In het publiek zat dr. Johannes van der Hagen. Hij was arts en inspecteur van de Nederlandse Volksgezondheid. Hij zag samen met zijn broer Martinus van der Hagen, een ondernemer en eigenaar van een margarine- en zuivelfabriek, een nieuwe toekomst voor de zuivelfabriek.
Johannes en Martinus zochten contact met professor Backhaus en hij verleende aan de broers de rechten om de eerste flesvoeding te produceren. In 1901 kreeg het bedrijf de naam Nutricia. Het werd al snel populair als "De min van Nederland".
Voortbordurend op dit succes ontwikkelde en ontwikkelt Nutricia tot op heden babyvoeding en medische voedingen voor mensen van jong tot oud. Voeding op maat voor mensen die om de een of andere reden een aangepaste voeding nodig hebben.

1896 eerste patent op flesvoeding

Professor Backhaus' patent voor 's werelds eerste flesvoeding werd ingediend in juli 1896.

1906 Nutricia gaat meer leveren

Door de unieke combinatie van medische knowhow en kennis over zuivel ging Nutricia zich ook bezighouden met andere innovaties. Zo ontwikkelde men een "suikervrije"(lactosearme) melk voor diabetespatiënten en het eerste voedingsproduct voor mensen met struma (een schildklieraandoening, vaak door tekort aan jodium in de voeding). Dit waren de eerste medische voedingsproducten op de Nederlandse markt.

1950 Kennis delen

De kennis van Nutricia over gespecialiseerde voeding is logischerwijs in de loop van de jaren enorm toegenomen. Er is op dat moment een schat aan informatie over het belang van specifieke voeding bij (zieke) kinderen. Deze kennis wilde Nutricia graag delen.

Daarom werd er in 1950 een team van Nutricia-diëtisten geïntroduceerd. Zij reisden - met alle kennis over het laatste onderzoek - door heel Nederland en naar andere landen om medewerkers in de gezondheidszorg te informeren over de rol van speciale voeding.

1956 Medische voeding

Eerste voeding voor patiënten met fenylketonurie (PKU)

2007 Danone neemt Nutricia over

2007 was een belangrijk jaar voor Nutricia: het werd onderdeel van Danone. Danone werd hierdoor een wereldleider in gezondheid en voeding in alle levensfasen. Nutricia versterkte de missie van Danone om zoveel mogelijk mensen in hun gezondheid te ondersteunen door middel van voeding.