Soja- en koemelkallergie: vergelijkbare incidentie
Soja is een van de meest voorkomende allergenen, hoewel soja-allergie bij kinderen minder vaak voorkomt dan koemelkallergie (respectievelijk 0,5% vs. 1,8%).16 De incidentie van soja-allergie bij zuigelingen die flesvoeding op basis van soja krijgen, is vergelijkbaar met die van koemelkallergie bij zuigelingen die flesvoeding krijgen op basis van melk.16,17
Verder laat onderzoek zien dat een zuigelingenvoeding op basis van soja goed wordt getolereerd door kinderen met KMA20 en dat er geen hoger risico is op het ontwikkelen van allergieën na het drinken van sojamelk.19,21
In Nutrilon Melk & Plantaardig wordt gebruik gemaakt van de kwaliteiten van beide bronnen, melk- en plantaardige ingrediënten. 60% van de eiwitten is afkomstig van soja, het overige deel is dus afkomstig van melk. Ook bevat het lactose, melksuiker. Dit maakt het niet geschikt voor kinderen met een koemelkallergie en/of lactose-intolerantie.

Referenties:
12. CODEX Alimentarius, Standard for Infant Formula and Formulas for Special Medical Purposes Intended for Infants. 1981,WHO, FAO. p. 1-18.
13. ESPGHAN, Soy protein infant formulae and follow-on formulae: a commentary by the ESPGHAN Committee on Nutrition. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2006:42(4):352-361.
14. CPS, Use of soy protein-based formulas in infant feeding. Pediatrics. 2008:121(5):1062-1068.
15. AAP, Use of Soy Protein-Based Formulas in Infant Feeding, A.A.o. Pediatrics, Editor. 2008.
16. Halpern SR et al. J Allergy Clin Immunol. 1973:51(3):139-1511.
17. Merritt RJ et al. Nutr. 2004:134(5):1220S-1224S.
18. Kenneth DR et al. J Agric Food Chem. 2003;2;51(14):4146-55.
19. Lowe et al. JACI 2011.128(2): 360-365.
20. Vandenplas Y et al. Guidelines for the diagnosis and management of cow’s milk protein allergy in infants. Archives of disease in childhood. 2007;92(10):902-908.
21. Halken, S., et al., EAACI guideline: Preventing the development of food allergy in infants and young children (2020 update) - supplementary material. Pediatric Allergy and Immunology, 2021. 32(5): p. 843-858.