Onderwerpen in dit artikel:

Als er iets is wat moedermelk anders maakt dan koemelk, dan zijn het wel de Human Milk Oligosaccharides, beter bekend als HMOs of als prebiotische vezels. Juist die HMOs blijken een belangrijke rol te spelen bij de ontwikkeling van de darmmicrobiota en de opbouw van het immuunsysteem (McVaegh 1997).


De samenstelling van moedermelk

Moedermelk bevat naast vetten, eiwitten, lactose en vitamines en mineralen ook een aanzienlijke hoeveelheid onverteerbare vezels (oligosacchariden). Zulke oligosacchariden komen ook in andere voedingsmiddelen voor als knoflook, asperges, witlof en artisjokken. Maar de oligosacchariden (de HMOs) zijn uniek en er zitten er veel in moedermelk. Ter vergelijking: in moedermelk zit 9-10 gram eiwit per liter. Het gehalte aan HMOs is hoger. Het colostrum bevat tot wel 20 gram HMOs per liter en moedermelk gemiddeld 12 tot 15 gram per liter (Thurl 2017).

De functie van oligosacchariden

Oligosacchariden worden niet verteerd in de dunne darm. Ze komen onverteerd aan in de dikke darm. Voor de bacteriën daar aanwezig, zijn deze prebiotische vezels een goede voedselbron. Ze stimuleren de groei en activiteit van specifieke bacteriën zoals bifidobacteriën en lactobacillen en dragen zo bij aan de opbouw van de darmmicrobiota (McVeagh 1997, Collins 1999). Hierbij ontstaan stoffen zoals korte-keten vetzuren die de darmepitheelcellen als voeding kunnen gebruiken. Ze laten de pH van de darminhoud dalen wat gunstig is, omdat ziekteverwekkende bacteriën in een zure omgeving minder goed gedijen. Bovendien hebben ze een beschermend effect op de darmbarrière (Bode 2004, Eiwegger 2004/2010). Dat alles ondersteunt de opbouw van de darmmicrobiota na de geboorte en draagt bij aan de ontwikkeling van het immuunsysteem van het kind (Walker 2013).

120 jaar onderzoek naar moedermelk

Moedermelk is de beste voeding voor elk kind. Maar als een kind geen borstvoeding (meer) krijgt, is een voeding die moedermelk zo dicht mogelijk benadert een goed alternatief. Nutricia doet al 120 jaar onderzoek naar de samenstelling van moedermelk en probeert haar producten daar zoveel mogelijk op af te stemmen. Daarom is Nutrilon al 20 jaar verrijkt met een prebiotische vezelmix:GOS:lcFOS 9:1. Deze bestaat uit 90% korte keten galacto-oligosacchariden (GOS) en 10% lange keten fructo-oligosacchariden (FOS). De meer dan 100 verschillende oligosacchariden in deze vezelmix benaderen de hoeveelheid, diversiteit en functionaliteit van HMOs in moedermelk (Thurl 2017, Stahl 1994, Coulier 2009, Finke 2002). Er zijn inmiddels meer dan 30 studies uitgevoerd, waaruit blijkt dat deze vezelmix de groei van gunstige bacteriën in de darmen van flesgevoede baby’s stimuleert en daarmee de ontwikkeling van hun immuunsysteem ondersteunt (Arslanoglu 2008, Schioltens 2008, Moro 2002/2006).

Met HMO 3'GL nog een stapje verder

Maar onderzoek staat niet stil en het werd duidelijk dat specifieke HMOs in moedermelk ook specifieke effecten hebben. Zo heeft de HMO 3’-galactosesyllactose (3’GL) een beschermend effect op de darmbarrière. Nutrilon met Pronutra Advance bevat ook deze HMO 3’GL. Deze HMO ontstaat als postbiotica in het unieke Lactofidus fermentatieproces van Nutrilon. Flesvoeding met de prebiotische vezelmix GOS:lcFOS 9:1 en HMO 3’GL draagt zo bij aan de opbouw van de darmmicrobiota en de ontwikkeling van het immuunsysteem van flesgevoede baby’s (Huet 2016 Campeotto 2016, Tims 2018 Rodriguez-Herrera 2018).

Referenties

  1. Arslanoglu S et al (2008) Early dietary intervention with a mixture of prebiotic oligosaccharides reduce s the incidence of allergic manifestations and infections during the first two years of life. J Nutr 2008 138(6):1091-1095
  2. Bode L et al (2004) Inhibition of monocyte, lymphocyte, and neutrophil adhesion to endothelial cells by human milk oligosaccharides. Thromb Haemost 92:1402–10
  3. Campeotto F et al (2016) A fermented formula in pre-term infants: clinical tolerance, gut microbiota, down-regulation of faecal calprotectin and up-regulation of faecal secretory IgA. Br J Nutr 105(12):1843-51
  4. Collins MD et al (1999) Probiotics, prebiotics, and synbiotics: approaches for modulating the microbial ecology of the gut, Am J Clin Nutr 69:1052S-1057S
  5. Coulier L et al (2009) In-depth characterization of prebiotic galacto-oligosaccharides by a combination of analytical techniques. J Agric Food Chem 57(18):8488–95
  6. Eiwegger T et al (2004) Human milk--derived oligosaccharides and plant-derived oligosaccharides stimulate cytokine production of cord blood T-cells in vitro. Pediatr Res 56(4):536-40
  7. Eiwegger et al (2010) Prebiotic oligosaccharides: in vitro evidence for gastrointestinal epithelial transfer and immunomodulatory properties. Pediatr Allergy Immunol 21(8):1179-88
  8. Finke B et al (2002) Preparative continuous annular chromatography (P-CAC) enables the large-scale fractionation of fructans. J Agric Food Chem 50(17):4743-8
  9. Huet F et al (2016). Partly fermented infant formulae with specific oligosaccharides support adequate infant growth and are well-tolerated. J Pediatr Gastroenterol Nutr 63(4):e43-53.
  10. McVaegh P et al (1997) Human milk oljgosaccharides: only the breast. J Pediatr Child Health 33:281-286)
  11. Moro G et al (2006) A mixture of prebiotica oligosaccharides reduces the incidence of atopic dermatitis during the first sic month of age. Arch Dis Child 91(10)814-819
  12. Moro G et al (2002) Dosage-related bifidogenic effects of galacto- and fructooligosaccharides in formula-fed infants. JPGN 34(3):291-295
  13. Rodriguez-Herrera A et al (2018) A partly fermented infant formula with prebiotics scGOS/lcFOS modulates the gut microbiota functioning towards a more breastfed-like microbiota. Presented on 10 May 2018 at the 51st Annual Meeting ESPGHAN in Geneva
  14. Scholtens P et al (2008) Fecal secretory immunoglobulin A is increased in healthy infants who receive a formula with short-chain galacto-oligosaccharides and long-chain fructo-oligosaccharides. J Nutr 138:1141-1147
  15. Stahl B et al (1994) Oligosaccharides from human milk as revealed by matrix-assisted laser desorption/ionization mass spectrometry. Anal Biochem 223:218–26
  16. Thurl S et al (2017) Systematic review of the concentrations of oligosaccharides in human milk. Nutrition Reviews 75(11):920-933
  17. Tims S et al (2018) Gut microbiota composition modulation by partly fermented infant formulae supplemented with prebiotics scGOS/lcFOS. J Pediatr Gastroenterol Nutr 66:884-5
  18. Varasteh S et al (2019) Human milk oligosaccharide 3’-galactosyllactose can protect the intestinal barrier to challenges. Poster presentatie tijdens ESPGHAN conference, 5-8 juni 2019, Glasgow, Scotland
  19. Walker W (2013) Initial intestinal colonization in the human infant and immune homeostasis. Ann Nutr Metab 63 Suppl 2:8-15