Onderwerpen in dit artikel:

Vooropgesteld: een meer plantaardig eetpatroon is niet alleen goed voor onze planeet, het is ook gezond én lekker!


Bewuster eten door zwangerschap en ouderschap

Recent onderzoek laat zien dat ruim driekwart van de nieuwe moeders de voeding aangepast heeft sinds de geboorte van haar kind. Ze eten vooral meer groenten (56%). Daarnaast kiest 18% vaker voor biologische producten en 12% eet minder vlees dan vóór het ouderschap.3 Steeds meer jonge ouders doen hun best om onze wereld te behouden voor de toekomstige generaties.

Waarom meer plantaardig?

De beweegredenen om meer plantaardig te kiezen, zijn gevarieerd:

  • Duurzaamheidsredenen/ beter voor het milieu4
  • Dierenwelzijn5
  • Gezondheidsvoordelen6,7
  • Functionele voordelen zoals het verbeteren van de spijsvertering of vanwege een intolerantie8,9

Betere groente-eters

Een flexitarische voeding bevat vaak meer vitamines en mineralen, meer vezels en meer gezonde onverzadigde vetten dan de gewone Hollandse aardappels-groente-vlees-maaltijd.10 In de 1e 1000 dagen wordt de basis gelegd voor de gezondheid op latere leeftijd. Dus als een kind al op jonge leeftijd went aan meer plantaardig eten is dat gunstig voor het eetpatroon later in het leven.

Starten met meer plantaardig

Moedermelk is de beste voeding voor een baby, optimaal afgestemd op de behoefte van de baby. Is moedermelk niet (meer) mogelijk, dan heeft een volledig plantaardige zuivelvervanger, zoals voor volwassenen verkrijgbaar, nooit de voorkeur voor een zuigeling. Volledig plantaardige zuivelvervangers hebben niet de juiste samenstelling voor baby's, zuigelingenvoeding heeft dit wel. Naast flesvoeding op basis van melk, is het mogelijk om een 100% plantaardige flesvoeding te ontwikkelen die voldoet aan de wettelijke verplichte samenstelling en is aangepast aan de voedingsbehoefte van zuigelingen.

Hybride zuigelingenvoeding: combinatie van melk en plantaardig

Het is dus mogelijk om 100% plantaardige flesvoeding te ontwikkelen. Alleen wordt er in dit geval dan gebruik gemaakt van andere ingrediënten zoals maltodextrine in plaats van 100% lactose (de belangrijkste voedingsstof in moedermelk) en heeft deze flesvoeding een typisch harde en/of duidelijk plantaardige smaak; denk hierbij aan de bitterheid in plaats van een milde smaak. Nutrilon Melk & Plantaardig is een volwaardige gecombineerde zuigelingenvoeding* op basis van melk én plantaardige ingrediënten. Deze voeding bevat onder andere lactose (de meest voorkomende voedingsstof in moedermelk)12, en vitamine D3 uit lanoline (wolvet). Ook zit er net als in moedermelk DHA in. Deze is uit algen gewonnen, en de eiwitten zijn afkomstig uit (geïsoleerd) soja-eiwit van hoge kwaliteit (60%) en melkeiwit (40%). De scGOS:lcFOS 9:1 vezelmix is afkomstig uit melk en cichorei. Lees hier meer over Nutrilon Melk & Plantaardig.

Vanaf 1 jaar

Wanneer er 100% plantaardige dranken worden overwogen na het eerste levensjaar is het belangrijk om te letten op de voedingswaarde. Adviseer dan bij voorkeur een vervanger op basis van soja omdat binnen de plantaardige eiwitten de kwaliteit van soja-eiwit het meest volwaardig is. Let er ook op dat de plantaardige drank toegevoegd calcium en vitamine B12 bevat. Ook een hybride dreumesdrink met toegevoegd ijzer en vitamine D kan worden overwogen.

Borstvoeding is de beste voeding voor baby’s. Nutrilon Melk & Plantaardig is een zuigelingenvoeding op basis van melk en soja. *Zoals alle zuigelingenvoeding.

Referenties:

  1. Richtlijnen goede voeding 2015, Gezondheidsraad https://www.gezondheidsraad.nl/documenten/adviezen/2015/11/04/richtlijnen-goede-voeding-2015
  2. https://www.voedingscentrum.nl/nl/pers/persmappen/persmap-eetpatronen-van-verschillende-sociale-milieus-duurzaamheid-en-voedselverspilling/meer-dan-de-helft-van-de-nederlanders-iflexitarier.aspx
  3. First Times Mums onderzoek, Sanoma, 2019 https://bin.snmmd.nl/m/i3cyl0zuu5yv.pdf/infographic_duurzaamheidftm.pdf
  4. Gerber P, Steinfeld H, Henderson B, et al. Tackling Climate Change Through Livestock. Food Agric Organ United Nations. 2013. www.fao.org/publications. Accessed April 12, 2022
  5. British Nutrition Foundation. Plant-based diets. https://www.nutrition.org.uk/putting-it-into-practice/plant-based-diets/plant-based-diets/. Accessed May 4, 2022
  6. Bechthold A, Boeing H, Schwedhelm C, et al. Food groups and risk of coronary heart disease, stroke and heart failure: A systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies. Crit Rev Food Sci Nutr. 2017;59(7):1071-1090. doi:10.1080/10408398.2017.1392288
  7. Mcmacken M, Shah S. A plantbased diet for the prevention and treatment of type 2 diabetes. J Geriatr Cardiol. 2017;14:342-354. doi:10.11909/j.issn.1671-5411.2017.05.009
  8. The European Food Information Council. Plant-based protein: all you need to know to get enough of it. https://www.eufic.org/en/whats-in-food/article/plant-based-protein-all-you-need-to-know-to-get-enough-of-it#ref2. Published January 5, 2022. Accessed April 12, 2022.
  9. OnePoll. Survey of 2000 Parents of Children Aged 5-17, Conducted Feb 2021.
  10. https://universiteitenvannederland.nl/SDG12/vrije-universiteit/index.html
  11. Marinova, D et al. Flexitarianism. In: Food in a Planetary Emergency. 2022. Springer, Singapore.
  12. Ballard, O & Morrow, AL. Human milk composition: nutrients and bioactive factors. Pediatr Clin North Am. 2013;60(1):49-74.