Onderwerpen in dit artikel:

Blog door Marjolein Maas, verloskundige en oprichter Viamama (eerder verschenen in PraatjesMaker nr 2 2020).

Steeds vaker hoor ik kersverse moeders in de kraamtijd bijna verbaasd opmerken: “Het draait opeens niet meer om mij”. Alles draait om het kind, de hele dag door: als het slaapt, als het huilt en als er een voeding nodig is. Jonge moeders vinden dat ze niet meer aan zichzelf toekomen. Dat vinden ze vandaag de dag echt veel vaker dan 15 jaar geleden toen ik begon als verloskundige.

Dit is ook wel begrijpelijk als je bedenkt hoe veel voller het leven van jonge vrouwen tegenwoordig is: werk, relatie, sport, sociale contacten, alles moet ook na de bevalling het liefst zo blijven. Deze generatie vrouwen regelt – veel meer dan vroeger - hun hele leven en plant alles van tevoren. Zelfs de bevalling willen ze plannen: welke muziek er gedraaid moet worden, wie erbij moet zijn, hoe ze de weeën gaan timen. Ze komen met een perfect plaatje bij me. Maar eerlijk waar: hoe meer uitgewerkt het plan is, hoe minder goed de bevalling uiteindelijk vaak verloopt.


Alles moet gepland

Bevallen is een proces waarbij het hoofd leeg moet en het lichaam het werk moet doen. Pas door los te laten kan een vrouw zich volledig overgeven aan de oerkracht van een bevalling. En als dat gebeurt dan wordt het een prachtbevalling.

Maar de jonge vrouw van nu wil plannen en stelt hoge eisen. Ook aan het leven ná de bevalling. Weer aan het werk, quality-time met de partner en tijd om te shoppen met vriendinnen. Ook dan willen ze een rijk en leuk gevuld leven. Het scenario ligt vaak al klaar. De praktijk leert dat de eerste jaren vaak anders gaan dan gehoopt en dat ze moeite hebben een ritme te vinden waardoor ze veel stress ervaren.

Wees een vraagbaak

Bijna elke moeder heeft moeite met het vinden van de balans. Als health care professional realiseren we het ons misschien niet zo hoe stressvol deze periode voor jonge ouders is. Wij kunnen ze voorbereiden en begeleiden en een vraagbaak zijn. Onze taak is in dat hoofd zaadjes te planten dat het allemaal niet zo maakbaar is en dat het plaatje niet zo perfect hoeft te zijn.

Lees meer